ERC reivindica el municipalisme 'a la republicana' per competir contra En Comú Podem
L'aspiració d'ERC d'acostar-se al primer lloc que totes les enquestes atorguen a En Comú Podem ha comptat aquest dissabte amb una munició tradicional dels de Colau: la reivindicació de la seva tasca al capdavant dels ajuntaments. Els d'Oriol Junqueras han tret a la llum el municipalisme 'a la republicana' a la ciutat més gran on governen, Sabadell, població de l'entorn industrial barceloní. Un municipalisme carregat de valors republicans: igualtat, lluita contra la contra la pobresa i l'objectiu de la independència per a Catalunya.
L'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, que va aconseguir acabar amb l'etapa enfosquida per la corrupció del socialista Manuel Bustos després d'un pacte de govern amb diverses forces d'esquerra, ha exercit de mestre de cerimònies i ha definit Sabadell com “la capital del republicanisme català”.
Fernàndez ha pronunciat un discurs de marcat caràcter progressista. Així, ha recordat que Sabadell “s'ha posat al capdavant” dels ajuntaments catalans a l'hora de defensar la llei antidesnonaments catalana suspesa pel Constitucional i ha recordat que el seu consistori ha estat pioner a l'hora de multar les elèctriques que tallen la llum a les famílies sense complir amb la llei.
“Volem posar el bé comú per sobre de qualsevol cosa i volem l'anhel de llibertat del nostre país”, ha tancat Fernàndez, que ha unit l'objectiu de la independència al d'“aconseguir un estat del benestar millor pels nostres fills, pares i néts”. La candidata republicana per Girona, Teresa Jordà, ha agafat el guant de Fernàndez i ha criticat al PP i al Constitucional per defensar “els bancs i les elèctriques que tallen la llum a la gent”. “Treballar i encendre la calefacció a l'hivern no és un privilegi. És un dret!”, ha proclamat Jordà.
Després d'escalfar l'ambient més republicà i d'esquerres davant les més de 800 persones (diverses de peu) que omplien la Rambla de Sabadell, el president d'ERC i vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha reivindicat ERC com la força que uneix més sensibilitats a Catalunya. “Som la síntesi d'aquest país”, ha afegit el candidat d'ERC, Gabriel Rufián.
Junqueras i Rufián es referien a la variada representació d'integrants republicans del Govern, de les llistes per al 26J o del municipalisme republicà: la consellera de Treball, Dolors Bassa (antiga dirigent de la UGT), el candidat al Congrés, Joan Capdevila (ex d'Unió Democràtica), o la seva companya de llistes, Ana Surra (que ha reivindicat la seva condició de refugiada de la dictadura uruguaiana).
Tot plegat s'emmarca en l'estratègia republicana dels últims anys d'obrir la porta als independentistes desencantats del PSC o d'ICV, que va permetre a ERC aconseguir el segon lloc el passat 20D amb nou escons. Les enquestes assenyalen que aquest 26J repetiria resultat o baixaria un escó, i, en clau catalana, que tornarien a superar Convergència en la seva competició per l'hegemonia independentista.
En aquest quadre faltava la CUP, que no es presenta el 26J. L'encarregat de buscar els vots cupaires perquè no es vagin a En Comú Podem ha estat Joan Tardà, representant del sector més progressista d'ERC. Tardà ha demanat “ajuda” als votants de la CUP perquè ERC guanyi les eleccions generals i el procés sobiranista surti reforçat. La independència no vol dir oblidar als altres ciutadans de fora de Catalunya. “Visca els pobles d'Ibèria!”, ha cridat Tardà, citant un referent republicà, el president de la Generalitat durant la Segona República, Francesc Macià.