Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Iglesias i Colau presenten Barcelona com la punta de llança del canvi

Pablo Iglesias i Ada Colau a l'acte de Barcelona en Comú / ENRIC CATALÀ

Arturo Puente

Barcelona —

Pablo Iglesias ha tornat a Barcelona sis mesos després de la seva primera visita com a secretari general de Podemos, aquesta vegada per donar suport a Ada Colau, la dona que pot brindar al seu partit el millor resultat en les eleccions municipals de tot l'Estat. Colau ha rebut Iglesias en un moment estrany: dos dies després de l'enquesta del CIS que presenta a Barcelona en en Comú com a guanyadora de l'alcaldia, al mateix temps que marca un cert declivi de Podemos. Si fa 6 mesos era Iglesias qui semblava beneir la candidatura de Colau, aquest dissabte ha estat Colau qui estava en posició per legitimar Podem entre el públic de Nou Barris.

La bona sintonia entre Colau i Iglesias s'ha deixat sentir en un acte electoral capital per Barcelona en Comú, que intenta fer-se veure com a punta de llança d'un canvi també de tall estatal. El lider de Podemos ha arrencat amb referències a les crítiques que li van costar el seu anterior tour català: “Em tornaran a dir lerrouxista perquè no s'atreveixen a reconèixer que menyspreen les classes populars catalanes”, ha disparat Iglesias per recordar immediatament després que ell està “a favor del dret a decidir”.

“No se m'oblida que qui va posar cadenats a la constitució del 78 va ser Convergència i Unió pactant amb Fraga, que no ens vinguin a donar lliçons de democràcia a nosaltres”. Iglesias atacava el partit de Xavier Trias, a qui sap únic contrincant de Colau en les municipals. El líder de Podemos clamava contra la formació nacionalista en un terreny procliu. Nou Barris és un feu històric del socialisme barceloní, un símbol per al PSC que ara li disputa Barcelona en comú.

El líder madrileny ha sortit també al pas de les crítiques rebudes a Catalunya per la seva tèbia resposta sobre la unitat del català. En una entrevista concecdida a RAC1 aquest divendres, Iglesias afirmava que el debat sobre si la llengua valenciana és o no català l'havien de dirimir els filòlegs. “Jo sé que la llengua que es parla a Barcelona, a València i a Mallorca és la mateixa”, ha reculat Iglesias, “com sé que és la mateixa llengua la que es parla a Madrid, Buenos Aires o Lima”.

“Però dic”, ha postil·lat, “que els que han intentat polititzar una cosa que és de sentit comú són els van permetre bogeries com que es fessin a Iugoslàvia diccionaris en serbi i en croat, que era la mateixa llengua”. El secretari general del partit morat girava l'argument, acusant de fomentar la balcanització a qui utilitzava la llengua com a eina de diferenciació, erigint-se en garant de la unitat estatal dins de la diversitat. “Que no embrutin la paraula nació i la paraula pàtria amb les seves brutes llengües. Defensar la sobirania és defensar que els serveis públics atenguin la gent”, ha sentenciat en to aspre.

Tot i la presència d'Iglesias a Nou Barris, la veritat és que Barcelona En comú ha volgut centrar la seva campanya electoral en la política municipal, i només han convidat els pesos pesants de la confluència en una ocasió i per separat. Avui era el torn d'Iglesias, dimecres ho serà de Teresa Forcades (de Procés Constituent), i divendres li tocarà a Joan Herrera (ICV-EUiA), acompanyat d'un representant de Syriza i de l'eurodiputada Ska Keller.

Colau, en clau estatal d'epicentre barceloní

Colau, en una arrencada íntima, ha començat el seu discurs reconeixent que en el debat d'alcaldables d'aquest divendres es va sentir incòmoda. “Vols dir que aquest és el teu lloc?”, es va preguntar. “Tenia la sensació d'estar envoltada de mentides”, ha acusat els seus oponents. La candidata més ben situada per arrabassar l'alcaldia a Trias ha traçat una línia entre els “polítics professionals” i “les lluites de carrer”, situant-se del costat dels segons. “Volem recuperar la ciutat per la seva gent, ens toca!”, ha afirmat entre els ja clàssics crits de “sí que es pot”.

La lideressa de Barcelona en Comú s'ha posat el vestit de la veïna del carrer per entrar sense embuts a parlar d'alguns dels capítols que li han valgut més crítiques, com l'esmorzar amb empresaris a l'hotel Palace. “Jo mai havia entrat en aquest hotel. Quan va acabar la xerrada em va venir el directiu del Santander a demanar-me que tingués seny”, ha relatat. “Em va dir que ells no havien fet cap desnonament. M'estava insultant a la cara!”, ha cridat.

Recolzada pel líder estatal, el discurs de l'alcaldable ha estat enfocat en una clau que excedia les fronteres barcelonines. Colau ha traçat similituds entre Esperanza Aguirre i Xavier Trias, i entre les targetes black i la reforma del Port Vell. “Ens diuen que no hi ha diners, però sí que hi ha diners per privatitzar el port i que vinguin mafiosos en vaixell”, ha retret.

En l'acte han participat també Jaume Asens, número quatre de la candidatura i advocat destacat dels moviments socials de Barcelona, i Albano Dante, impulsor de la revista Cafè amb Llet i activista per la sanitat pública. El periodista està en totes les travesses per presentar-se a les primàries que Podemos celebrarà la setmana següent al 24-M, on el partit elegirà candidat a les eleccions al Parlament català.

Asens ha recordat que Nou Barris és un districte que pateix una esperança de vida de vuit anys menys que els barris alts de Barcelona, i ha proclamat: “Ja n'hi ha prou de rescatar bancs, cal rescatar els ciutadans acabant amb les retallades, les desigualtats i les privatitzacions”. I ha promès que, si arriben al Govern municipal, retiraran l'acusació particular que l'Ajuntament exerceix -demanant anys de presó- sobre els vaguistes Isma i Dani.

Etiquetas
stats