El jutge interroga Oriol Pujol sobre les seves relacions amb els altres imputats en el cas de les ITV
Puntual i visiblement preocupat, Oriol Pujol Ferrusola, secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), apartat per voluntat pròpia dels seus càrrecs en el partit mentre es dilucida la seva situació judicial, ha acudit a declarar com a imputat per un delicte de tràfic d'influències davant del magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Enric Anglada. El jutge s'encarrega de la investigació de la suposada participació del dirigent nacionalista en una trama que planejava arreglar els concursos per a l'adjudicació d'estacions d'Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV).
Malgrat el gest de profunda preocupació que expressava Oriol Pujol, Convergència va fer una autèntica exhibició de suport al que fins ara es perfilava com l'únic delfí amb possibilitats de succeir a Artur Mas com a candidat de CiU a la presidència de la Generalitat. Al seu costat hi han acudit, a més del seu advocat, Javier Melero, Josep Rull, Lluís Corominas i Jordi Turull, els tres dirigents que han assumit les funcions del secretari general de CDC mentre dura la imputació.
Oriol Pujol apareix en l'epicentre d'una trama per arreglar les concessions d'estacions d'Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) per afavorir un grup d'empresaris encapçalats per Sergi Pastor i, sobretot, per Sergi Alsina, company de pupitre des de la infància del secretari general de Convergència Democràtica i veí seu a Urús, la localitat de la Cerdanya on es cou a l'estiu cada curs polític.
El jutge Anglada volia que el secretari general de CDC expliqués per si mateix quina és la naturalesa de la relació que l'uneix amb els altres imputats en el cas de les ITV.
La posició del dirigent nacionalista ha estat negar la major davant les preguntes del jutge. Oriol Pujol ha assegurat que l'únic motiu pel qual es va implicar en el seu moment en el conflicte que enfronta a algunes de les concessionàries d'ITV és que “es tractava d'una qüestió d'interès general” que era necessari resoldre.
El suposat delicte que s'imputa a Oriol Pujol vulnera l'article 428 del Codi Penal vigent que diu: “El funcionari públic o autoritat que influeixi en un altre funcionari públic o autoritat prevalent-se de l'exercici de les facultats del seu càrrec o de qualsevol altra situació derivada de seva relació personal o jeràrquica amb aquest o amb un altre funcionari o autoritat per aconseguir una resolució que li pugui generar directament o indirectament un benefici econòmic per a si o per a un tercer, incorre en les penes de presó de sis mesos a dos anys, multa del tant al doble del benefici perseguit o obtingut i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per temps de tres a sis anys. Si obté el benefici perseguit s'han d'imposar les penes en la meitat superior”.
Decisions governamentals
El jutge Anglada també s'ha mostrat especialment interessat en conèixer quina és la capacitat d'Oriol Pujol, en la seva condició de secretari general de CDC, d'imposar decisions al Govern de la Generalitat.
Encara que les preguntes del jutge Anglada puguin semblar redundants, estan clarament encaminades a aclarir si Pujol Ferrusola va cometre el delicte de tràfic d'influències que se li imputa. Segons el relat del fiscal i de l'Agència Tributària, Pujol Ferrusola, a qui els seus amics es referien en privat com el “Zumosol”, es va implicar en el conflicte de les ITV per afavorir persones molt pròximes a ell, i per això va forçar el nomenament de Josep Tous, com a mediador de l'Administració en el conflicte de les ITV, tot i que treballava per Puignou i defensava els seus interessos, així com el d'Isidre Masalles com a subdirector de Seguretat Industrial de Catalunya.
Segons la documentació judicial, tots dos nomenaments perseguien que l'empresa Certio, que posseeix deu ITV a Catalunya, tornés a ser hegemònica en el sector a la comunitat, no a costa d'Applus, líder amb 26 estacions, sinó de les companyies que controlen entre una i tres estacions.
El jutge Anglada no ha previst un dia fàcil per Oriol Pujol Ferrusola. La declaració s'ha iniciat passades les 10.30 i s'ha suspès a les 15 h perquè totes les parts puguin dinar. Però a les 16.30 es reprèn l'interrogatori ja amb preguntes molt més concretes, referides als enregistraments que apareixen en el sumari entre Oriol Pujol i altres imputats, que el secretari general de Convergència podrà escoltar directament i donar les explicacions pertinents.
El cas de les ITV va esclatar de rebot durant la investigació de les irregularitats imputades a l'exministre de Foment José Blanco. El Servei de Vigilància Duanera va descobrir la trama pràcticament per casualitat. Durant les escoltes de les converses telefòniques de l'empresari gallec Jorge Dorribo, principal imputat en el cas en què s'acusa l'exministre socialista José Blanco, els agents van gravar una conversa de l'industrial català Sergi Pastor a la que es vantava del suport d'Oriol Pujol per arreglar l'ordenació del sector de les estacions d'ITV per afavorir a una empresa en particular, Certio, controlada per Ricard Puignou, i en la qual tenia previst entrar Ficosa i el propi grup de Pastor. El soci principal de Pastor és Sergi Alsina, amic íntim d'Oriol Pujol Ferrusola.
Nova societat
L'objectiu era crear una nova societat, Upprime, de la qual la multinacional catalana Ficosa en subscriuria el 70% del capital i el 30% restant es repartiria a parts iguals entre el grup de Pastor i Alsina i Oriol Pujol, segons les converses intervingudes a Pastor. L'empresari més tard es va retractar d'aquesta afirmació i va assegurar davant els tribunals que, en realitat, estava fabulant. Oriol Pujol ha negat rotundament tenir coneixement ni relació amb Upprime.
No obstant això, la documentació judicial considera acreditat que el secretari general de Convergència en suspens va ser el responsable real dels nomenaments de Josep Tous, com a mediador de l'Administració en el conflicte de les ITV, tot i que treballava per a Puignou i defensava els seus interessos, així com el d'Isidre Masalles com a subdirector de Seguretat Industrial de Catalunya.
Segons la documentació judicial, tots dos nomenaments perseguien que l'empresa Certio, que posseeix deu ITV a Catalunya, tornés a ser hegemònica en el sector a la comunitat, no a costa d'Applus, líder amb 26 estacions, sinó de les companyies que controlen entre una i tres estacions.