Del primer a l'últim, els actes de campanya de Junts pel Sí han destacat per una presència coral de membres de CDC, ERC i els independents de la llista. No obstant, l'últim missatge de la candidatura l'ha enviat un sol home: Artur Mas. El president de la Generalitat ha concedit una entrevista en horari de màxima audiència a 8TV, la televisió del Grup Godó, a dues hores de la jornada de reflexió, i la campanya coral per la qual havia apostat Junts pel Sí s'ha tancat amb Artur Mas, en solitari, mostrant-se com el presidenciable en les pantalles de televisió dels catalans.
L'intent de plasmar la pluralitat de Junts pel Sí i, de passada, evitar un debat sobre les retallades i les privatitzaciones dels governs de Mas, havia portat a la candidatura a presentar als debats el cap de llista, Raül Romeva, o el número u per Tarragona, Germà Bel. Fins a la conversa a 8TV, Mas només havia concedit entrevistes amb dos mitjans estatals, Onda Cero i La Sexta, del Grupo Planeta.
En l'última entrevista de campanya, Mas no s'ha mogut del guió previst i ha repetit el relat sobre com Catalunya ha arribat a les eleccions del 27-S. A més, ha volgut mostrar que Junts pel Sí és un projecte unit i sense fissures, fins i tot sobre els seus cinc anys a la Generalitat: “Raül Romeva, Oriol Junqueras i els independents em defensen com a president”, ha assegurat Mas. “Em vaig passar sis hores al Parlament perquè ningú pogués dir que m'amago sobre l'obra de govern”, ha afegit en referència a la compareixença que va realitzar a la cambra a principis de setembre.
Romeva ha tingut enormes dificultats per justificar l'acció de govern dels últims executius de Mas, que els seus contrincants en els debats han tret a col·lació cada vegada que n'han tingut oportunitat. “Romeva no ha estat en els dos governs de Mas, i segurament no compartia totes les decisions que han pres”, explica el professor i investigador en comunicació de la UAB, Josep Àngel Guimerà. De fet, Romeva havia estat militant i eurodiputat per ICV, un dels partits que s'ha oposat amb més vehemència a les retallades dels últims anys.
Guimerà valora que, si bé Mas hagués estat més consistent que Romeva a l'hora rebatre les crítiques, la seva presència en els debats hagués focalitzat la discussió en el balanç de l'acció de govern, cosa que Junts pel Sí volia evitar. “Mas hagués entomat millor les crítiques, però el debat s'hauria situat en el passat, tot l'oposat a la campanya de Junts pel Sí, basada en explicar el futur per una Catalunya independent”, sosté.
Però Mas també ha mirat aquest divendres cap al passat per justificar que el sobiranisme hagi apostat d'una vegada per totes per la independència de Catalunya, i s'ha posat a ell mateix com a exemple. Així, el president ha recordat el pacte de l'Estatut que va fer amb el llavors president del Govern José Luis Rodríguez Zapatero. “Se m'ha criticat a Catalunya perquè era un pacte que va rebaixar l'Estatut del Parlament en un moment on tothom sabia que les promeses de Zapatero se les havia emportat el vent”, ha argumentat. “Era o no-res o trèiem alguna cosa significativa”, ha afegit. Segons Mas, el “mur” de l'Estat ha portat al plebiscit del 27-S, una data després de la qual s'ha mostrat “convençut 100%” que serà investit president.
L'actitud relaxada de Mas en l'entrevista d'aquest divendres contrasta amb els nervis que va exhibit Romeva en els debats, on va tenir diverses picabaralles amb el PP i Ciutadans. Guimerà assenyala que Romeva ha mostrat una actitud excessivament defensiva per respondre a les critiques dels altres partits durant els debats. “És veritat que tots li interpel·laven”, matisa. En el debat de TV3, Romeva haver de reconèixer que “hi ha coses que no hauria fet” respecte al balanç del Govern, i després va desviar totes les crítiques a un únic concepte: “L'única solució és sobirania”. Romeva va respondre contundent a les insistents crítiques d'Inés x, la candidata de Ciutadans. “És una mal educada”, li va dir.