JxSí, PP i Ciutadans rebutgen apujar l'IRPF a les rendes altes i canviar Successions i Patrimoni
El debat de política general ha servit per a altres coses a més de reafirmar l'objectiu del referèndum. Junts pel Sí, el PP i Ciutadans han unit els seus vots per tombar una resolució de la CUP que demanava una fiscalitat més progressiva. Només han votat a favor de la proposta dels anticapitalistes el PSC i Catalunya Sí que és Pot.
En concret, els punts rebutjats per les tres formacions incloïen afegir nous trams d'IRPF o modificar els existents perquè les rendes altes paguessin més. Així mateix, JxSí, PP i Ciutadans han rebutjat eliminar el mínim exempt de l'impost de Patrimoni i retornar l'impost de Successions i Donacions a la regulació de 2008, que era més progressiva.
D'altra banda, Junts pel Sí sí ha donat suport a la proposta de la CUP per “deixar sense efecte” els límits de dèficit i la priorització del pagament del deute enfront de les polítiques socials en els pressupostos de 2017.
La posició de Junts pel Sí coincideix amb l'expressada aquest dilluns per l'expresident, Artur Mas, que va assegurar que “els impostos ja s'han incrementat i no podem convertir Catalunya en un país d'hiperpressió fiscal”.
Amb tot, en el tram autonòmic de l'IRPF, Catalunya manté una pressió fiscal més baixa que la mitjana de comunitats autònomes per a les rendes superiors a 100.000 euros. Fins a nou autonomies tenen uns tipus d'IRPF més altes per a les rendes superiors a 100.000 euros. Per contra, les rendes catalanes més baixes si pateixen una pressió fiscal dos punts més alta que la mitjana autonòmica. Catalunya és, amb diferència, la comunitat on paguen més IRPF: en el tram autonòmic de rendes fins a 20.000 euros el tipus ascendeix al 12%.
Precisament la negativa de Convergència a fer més progressiu l'IRPF va ser un dels motius que van motivar el 'no' de la CUP als comptes de 2016. El debat sobre el sistema fiscal també va provocar divisions públiques entre Convergència i Esquerra. La CUP i els altres grups d'esquerres han recordat al Govern que, segons el Centre d'Estudis d'Opinió, el 77% dels catalans està a favor d'apujar impostos als rics, percentatge que ascendeix al 84% entre els votants de Junts pel Sí.