Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'Ajuntament de Barcelona presentarà 'Ciutat Morta' a la fiscalia per si aporta noves proves

El primer tinent d'alcalde de Barcelona Joaquim Forn

elDiario.es Catalunya

El primer tinent d'alcalde de Barcelona i responsable de l'àrea de Seguretat, Joaquim Forn, ha comparegut aquest dilluns davant els mitjans per donar resposta a l'emissió el passat dissabte del documental 'Ciutat Morta' al Canal 33 de Televisió de Catalunya. Després d'anys de silenci sobre el cas 4-F, Forn ha assegurat que l'Ajuntament de Barcelona portarà un escrit a la Fiscalia, amb el documental adjunt, per si considera que incorpora noves proves que permetin reobrir el cas.

“Presentarem un escrit a la fiscalia en què s'adjuntarà el documental en cas que consideri que s’aporten noves proves”, ha assegurat Forn, i ha afegit que el consistori farà arribar a la fiscalia qualsevol prova que els pugui arribar. No obstant això, Forn ha volgut defensar el paper de la Guàrdia Urbana i ha remarcat que per aquest cas hi ha dues condemnes, una d'elles del Tribunal Suprem. “Però no tenim cap inconvenient a reobrir el tema si hi ha nous indicis”, assegura.

El dos agents que van testificar en el cas 4-F van ser condemnats per tortures i fals testimoni en un altre cas el mes d'octubre del 2011, i des de llavors els defensors de les persones condemnades demanen la reobertura del cas. Tot i això, els grups polítics a l'Ajuntament no s'han sumat a aquesta demanda fins l'emissió del documental estrenat fa més d'un any.

Pilotes fora amb les pensions dels agents

Ja ahir l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, es va excusar en aquest cas recordant que CiU no estava al Govern municipal quan van succeir els fets, el febrer del 2006, sinó que l'alcaldia estava en mans del socialista Joan Clos. De tota manera, sí que en els darrers mesos, ja amb l'equip municipal convergent, s'ha conegut que els dos policies condemnats a dos anys i tres mesos de presó per tortures han rebut una pensió vitalícia del 100% del sou per incapacitat.

Davant això, Forn ha precisat que és l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques l'encarregat de certificar la condició d'inhàbils dels policies. “Han seguit el procediment que se segueix regularment per tramitar una incapacitat total, l'Ajuntament no hi té res a veure”, ha assegurat. “Qui determina l'abast de la invalidesa és un tribunal mèdic”, ha continuat, per després afegir també que la pensió que reben va a càrrec de l'Institut Nacional de la Seguretat Social.

Terratrèmol polític

El mateix tinent d'alcalde ha assegurat que la iniciativa de portar Ciutat Morta a la Fiscalia per si conté noves proves del cas ha compta amb el suport de tots els grups municipals. L'emissió del documental per TV3, un any i mig després de la seva estrena, ha sacsejat el clima polític i mediàtic català. Figures polítiques municipals com Alfred Bosch (ERC) o Ricard Gomà (ICV-EUiA) –que en aquell moment era tinent d'alcalde– han demanat que s'investigui a fons el cas. També la candidatura ciutadana Guanyem Barcelona va emetre un comunicat instant Xavier Trias a actuar.

Per la seva banda, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha anunciat que ha obert una investigació sobre els fets del cas 4-F. Ribó ha declarat que mai no ha rebut cap queixa per aquest cas, i ha posat el focus en “aconseguir tots els informes de totes les administracions sobre els fets”.

Etiquetas
stats