Lafede.cat, entitat que aplega les organitzacions no governamentals que actuen en els àmbits de cooperació al desenvolupament, pau, justícia i drets humans, ha demanat que s’obri una investigació sobre els criteris i beneficiaris de la gestió dels fons de cooperació de la Diputació de Barcelona. Aquesta decisió l’ha adoptat la junta directiva de Lafede.cat després de rebre “amb preocupació, el degoteig de notícies aparegudes sobre la gestió de fons de cooperació a la Diputació de Barcelona que apunten a una privatització que beneficiaria més a empreses catalanes que a les poblacions empobrides d’altres països”.
Les informacions han estat difoses per CatalunyaPlural i recullen el canvi d’orientació de la política de cooperació internacional de la Diputació de Barcelona des de l’arribada de CiU al govern de la corporació provincial i el nomenament com a president de Salvador Esteve. Des de 2012, la Diputació ha repartit més d’un milió d’euros entre empreses en procés d’internacionalització d’una partida que, fins aleshores, estava reservada per organitzacions no governamentals catalanes o dels països del Sud.
Lafede.cat ha demanat aquesta investigació coincidint amb la dimissió del director de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, Jordi Castells. Castells va comunicar ahir la seva dimissió als membres del seu departament i, tot i que va desvincular-la de les informacions esmentades, va reconèixer que la seva situació s’havia tornat insostenible les darreres setmanes. Una de les seves últimes intervencions públiques la va fer el passat 30 d’abril, en un acte organitzat conjuntament, amb Lafede.cat sobre ‘La crisi i la cooperació internacional als municipis: efectes al teixit associatiu i respostes institucionals’.
L’entitat que agrupa l’associacionisme solidari i pacifista considera “particularment greu l'informe de l'Agència de Salut Pública de Barcelona que parla de mobbing als treballadors crítics amb certes pràctiques a l'Oficina de cooperació” i “considera imprescindible aprofitar el moment de canvi polític a la Diputació i la crisi oberta per reforçar l'àrea i establir noves prioritats i nous mecanismes de transparència i control”. Aquest canvi polític a la Diputació està per veure com es configura donada la fragmentació política amb què ha quedat el nou Ple de l’entitat després de les eleccions municipals, que fa difícil anticipar quin tipus de govern la dirigirà en el proper mandat.