Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El Gobierno da por imposible pactar la acogida de menores migrantes con el PP
Borrell: “Israel es dependiente de EEUU y otros, sin ellos no podría hacer lo que hace”
Opinión - Salvar el Mediterráneo y a sus gentes. Por Neus Tomàs

15-M, una data especial

La plaça de Catalunya serà de nou punt de trobada del 15-M durant el cap de setmana. /EDU BAYER

João França

Barcelona —

“El 15-M no és un aniversari”. Ja ho deien l'any passat, i aquest ho repeteixen, però no deixa de ser una data especial per al moviment. “És una data per recuperar la dimensió inclusiva i generalitzada de les lluites contra la troica i les polítiques d'austeritat responsables del genocidi financer”, diu en un comunicat un grup dels activistes que va estar a la plaça i que dos anys després s'hi retrobarà en el que anomenen Comitè Dispers.

“Hem travessat la fase de la protesta i de la construcció d'unes demandes, i hem apel·lat a la classe política perquè les prengui en consideració mitjançant diferents actuacions: recollint signatures, ocupant les places, manifestant-nos massivament, practicant la desobediència civil, etc”. D'aquesta manera valoren el que han fet fins ara, però també esperen anar més enllà: “Una vegada definides les propostes, després que algunes fins i tot hagin arribat al si de les institucions i segueixin sent ignorades, és l'hora d'atacar la corrupció i el capitalisme financer no només de forma simbòlica sinó de manera material mitjançant pràctiques concretes”.

Així plantegen el seu “escrache al sistema”. Ahir van començar les activitats d'aquests dies amb el 'Toque a Bankia' i seguiran amb “entremaliadures” dels Iaioflautas, accions de la PAH, invitacions a tancar comptes de bancs o a portar-los escombraries a les seves portes. I amb tot això, tornaran a la plaça. Des d'aquest divendres es tornarà a acampar a la plaça de Catalunya de Barcelona.

Durant el cap de setmana es duran a terme diverses xerrades, per parlar dels problemes i les propostes i alternatives. Mentre el 2011 la plaça es dividia en espais amb noms com Tahrir o Islàndia, aquest any el moviment els posa el nom de tres activistes que van morir des del passat 15-M: Sílvia Aros, Consol i Domènec, per portar-los en el record i seguir lluitant al seu costat.

El diumenge 12, a partir de les 18 h, començarà la manifestació, amb la qual la plaça quedarà ja buida i es duran les accions als barris fins al dia 15 de maig. Les reivindicacions que es plantejaven l'any passat són les que ara tornen a posar-se sobre la taula són: “Ni un euro més per rescatar els bancs”; “Educació, sanitat i serveis de finançament i gestió públiques, universals i de qualitat”; “Repartiment just del treball i distribució de la riquesa per construir un altre model productiu sostenible sense pobresa ni precarització”; “Dret garantit per accedir a l'habitatge digne, derogació d'una legislació hipotecària abusiva”, “Renda Bàsica universal per a totes les persones” i “Democràcia, transparència, devolució del poder polític als ciutadans mitjançant un procés constituent”.

També s'hi incorporaran algunes novetats, com el plantejament de l'expropiació d'habitatges buits en mans dels bancs, perquè “si ho estan plantejant fins i tot a alguns governs, nosaltres no serem menys”, diu una activista, o la reivindicació d'una banca ètica. Una de les prioritats dels organitzadors aquest any és mostrar les victòries aconseguides, i ho fan a través d'un mapa i el hashtag #Logros15M, uns èxits que esperen seguir augmentant any rere any “sense sigles ni banderes, al marge de partits, sindicats i qualsevol forma de representació”, afegeix el Comitè Dispers.

Etiquetas
stats