Més soroll que debat en el ple extraordinari celebrat aquest divendres a l'Ajuntament de Barcelona. Si l'equip de BComú pretenia subratllar les seves dues prioritats -com la lluita contra la pobresa i la gestió sostenible del turisme- la sessió s'ha convertit per moments en un combat partidista al voltant de la monarquia, que ha acabat per eclipsar l'ordre del dia plantejat per l'alcaldessa Ada Colau, que havia pactat la celebració del ple extraordinari sobre pobresa i turisme amb PSC i ERC.
Abans de la sessió plenària, els tres regidors del PP a l'Ajuntament han posat simbòlicament un quadre de Felip VI on estava situat el bust de Joan Carles I al Saló de la Reina Regent, la sala on se celebren els plens municipals. D'aquesta manera, els tres regidors populars han volgut mostrar la seva oposició a la retirada del bust, que ahir va ordenar Colau. Una acció que ha suposat un intercanvi de retrets entre govern i oposició.
Més enllà del soroll inicial, el plenari extraordinari celebrat avui sobre pobresa i turisme ha aconseguit tirar endavant algunes mesures. És el cas “d’accions urgents” per lluitar contra la pobresa. Un pla de xoc pactat prèviament amb socialistes i republicans i que pretén implantar una la tarifació social a les escoles bressol de cara al curs 2016/2017, revisar els impostos per fer-los progressius, i destinar tres milions d'euros aquest any per ampliar el parc de habitatges de lloguer social. La resta de grups de l'oposició han secundat la proposta, però han demanat “un calendari d’aplicació i més concreció”.
A més, Colau ha aconseguit l'aprovació per crear el Consell Turisme i Ciutat, que ha de debatre quin ha de ser el model turístic de la capital catalana. Ho ha fet amb els vots a favor de tots els grups i amb l'abstenció de PP i la CUP. Es tracta d'un òrgan consultiu i de participació, format per experts, regidors, entitats i veïns, on debatre i consensuar el model turístic de Barcelona. La seva principal funció serà la d'assessorar el govern sobre les polítiques i les línies estratègiques de l'acció municipal en l'àmbit del turisme.
El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha assegurat que la creació del Consell “permetrà participar a tots els actors en l'elaboració d'un Pla Estratègic de Turisme” per als propers anys. “Cal governar el turisme, una font de riquesa, però també combatre els impactes negatius que té i tenir capacitat de preveure i planificar un model sostenible per al futur”, ha dit el número dos de l'Executiu, que ha recordat les conseqüències de no preveure la bombolla immobiliària. “Tenim la responsabilitat d’evitar que ens passi el mateix amb la bombolla turística”.
La CUP, farta dels Jocs d'Hivern
“Aquí tenen els diners perquè puguin pagar als membres del Comitè Olímpic Internacional”. Així de contundent s'ha mostrat el regidor de la CUP, Josep Garganté, que ha acabat la seva intervenció en el ple sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern llançant un feix de bitllets de 500 euros -de mentida, òbviament- cap als bancs dels regidors de CiU, Ciutadans i el PP.
En aquell moments s'estava discutint la creació d'una comissió que estudiï la viabilitat de la candidatura de Barcelona als Jocs Olímpics d'hivern de l'any 2026, després que Colau anunciés, entre les seves primeres mesures com alcaldessa, la retirada de Barcelona de la cursa olímpica. Després d'alguns moments de tensió i encara amb algun bitllet sobrevolant la càmera, la comissió ha quedat aprovada amb els vots favorables de CiU, Ciutadans, ERC, PSC; l'abstenció de BComú i el PP; i el vot contrari de la CUP.
No obstant això, els portaveus de totes les forces –menys la CUP, BComú i ERC— han volgut insistir en el “mal comportament del regidor”, malgrat que Colau ha intentat que l'acció no impedís el normal desenvolupament de la sessió. Trias, Mejías, Collboni i Fernández Díaz han recriminat l'actuació del regidor de la CUP i han demanat mesures i, fins i tot, l'expulsió de Garganté, com ha suggerit el PP. Després de la sessió, Colau ha anunciat que es reunirà amb el regidor per prevenir futures accions similars.
Aquest fet ha deixat en un segon pla el debat de fons dels Jocs d'Hivern, en una sessió on estaven presents els representants de federacions esportives i 14 alcaldes de Lleida i la Seu d'Urgell, partidaris que Barcelona es replantegi la seva posició en aquesta iniciativa. Després del ple d'avui queda clar que no serà tan fàcil que l'equip municipal es desmarqui d'una iniciativa que avui ha fet el primer pas perquè sigui, de nou, una opció per a Barcelona.
Les terrasses tornen al debat
Abans que els Jocs Olímpics pugessin a escena, s'ha debatut per enèsima vegada la normativa de terrasses. Els comerciants, a través de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) i del consell del Gremi de Comerç (CG), havien aplaudit la proposta del ple, i no se l’han volgut perdre. Des de la llotja de saló de plens del consistori, han vist com aconseguien el seu objectiu d'endarrerir les execucions de supressió o modificació de les terrasses que persegueix Colau. Com a mínim, fins que acabi l'estiu, i així no afecti la campanya estiuenca.
Amb els vots favorables de PSC, PP, Ciutadans, BComú i ERC, i les abstencions de i la CUP, s'ha donat llum verda a la iniciativa reivindicada pel sector i diversos grups de l'oposició d'estudiar l'aplicació i revisió de l'ordenança, amb la participació dels grups municipals, sectors implicats i el conjunt de la ciutadania