Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Puigdemont relleva tres consellers del PDECat per encarar sense fissures el referèndum

Puigdemont efectua diversos canvis al seu Executiu

Oriol Solé Altimira

Els dubtes interns al PDECat de cara al tram decisiu de la legislatura cap al referèndum de l'1 d'octubre han precipitat la segona crisi de Govern en deu dies. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha rellevat tres consellers del PDECat: Neus Munté (Presidència i portaveu), Jordi Jané (Interior) i Meritxell Ruiz (Ensenyament), i al secretari del Govern, el també neoconvergent Joan Vidal de Ciurana. “Els consellers m'han demanat fer un pas al costat per haver completat un cicle. La meva intenció no era cessar ningú”, ha afirmat Puigdemont en roda de premsa.

“Els consellers m'han demanat fer un pas al costat per haver completat un cicle. La meva intenció no era cessar a ningú”, ha afirmat Puigdemont en roda de premsa conjunta amb el vicepresident i líder d'ERC, Oriol Junqueras, format inusual en aquesta legislatura .

Els substituts dels consellers que abandonen el Govern són el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull; el regidor dels neoconvergents a Barcelona, Joaquim Forn, i els independents Clara Ponsatí i Víctor Cullell. Cap conseller d'ERC s'ha vist afectat per les remodelacions a l'Executiu. Els nous consellers prendran possessió del càrrec a les 17 h.

Puigdemont, en roda de premsa, ha tingut paraules d'agraïment per als consellers que abandonen l'Executiu. Ha emmarcat els canvis en l'inici d'una “nova etapa” que estarà marcada per l'“hostilitat permanent” de l'Estat però en la qual el seu Govern anirà fins al final per celebrar el referèndum. “Aquesta legislatura autonòmica s'acaba l'1 d'octubre. El que vingui ho decidiran els catalans a les urnes i no els polítics als despatxos”, ha tancat.

La crisi de Govern d'aquest divendres és una rèplica de més abast de la que fa deu dies va suposar el cessament del conseller d'Empresa, Jordi Baiget, també del PDECat. Els motius són la pèrdua de confiança i, en algun cas, el deteriorament de les relacions entre el president i els consellers del seu propi partit de cara al tram decisiu de la legislatura cap al referèndum.

A més del temor per la pèrdua de patrimoni personal, entre els consellers molestava el fet d'haver de posar la seva signatura a decisions sobre el referèndum que prenen un nucli de col·laboradors de Puigdemont i Junqueras extern al Govern . Amb tot, en aquesta ocasió, a diferència de la crisi de Baiget, al partit han fet pinya amb el president. El president del PDECat, Artur Mas, que igual que Puigdemont és partidari d'anar fins al final amb l'1-O, va mostrar ahir a la nit públicament el seu suport a Puigdemont “faci el que faci el president”.

En aquest sentit, per intentar que la crisi de l'Executiu no es llegís en exclusiva com una crisi interna del PDECat, els neoconvergentes han intentat que els canvis al Govern arribessin a algun conseller d'ERC. Fonts coneixedores de les negociacions han puntualitzat que la petició no s'ha arribat a materialitzar dins de l'Executiu.

Missatge d'unitat i coordinació

El missatge ara, reiterat per Puigdemont i Junqueras en la seva compareixença conjunta, és que el Govern va a per totes i unit, malgrat les discrepàncies que des de fa mesos hi ha entre ERC i el PDECat, que s'acusen mútuament de no voler córrer riscos amb el referèndum.

“Al Govern de Catalunya no hi ha consellers del PDECat o d'ERC, hi ha consellers del Govern”, ha afirmat Puigdemont. “El PDECat és imprescindible per assumir tots els compromisos”, ha afegit Junqueras.

Per apuntalar que aquesta vegada no hi haurà divergències entre els socis d'Executiu, Junqueras ha anunciat que es crearà un òrgan de coordinació format per ell, Puigdemont, el secretari general d'Economia, Josep Maria Jové, i Cullell, que fins ara era secretari per al desenvolupament de l'autogovern.

Etiquetas
stats