El TSJC admet la querella de la Fiscalia contra Carme Forcadell per desobediència i prevaricació
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat la querella de la Fiscalia i ha acordat investigar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, pels presumptes delictes de desobediència i prevaricació. La causa contra Forcadell neix de la votació sobre les conclusions del procés constituent català que la Cambra va aprovar al juliol. La Fiscalia veu indicis delictius en l'actuació de Forcadell perquè no va aturar la votació tot i els avisos que li havia enviat el Tribunal Constitucional (TC).
El TSJC va acordar aquest dilluns admetre a tràmit de la querella de la Fiscalia contra Forcadell, però va ajornar l'anunci de la seva resolució perquè fins aquest dimarts no li ha estat possible notificar-la. Els tres magistrats que integren la sala d'admissió de la querella de Forcadell es van reunir aquest dilluns per deliberar i acordar iniciar la investigació contra la presidenta del Parlament.
La ponent de la causa, i per tant encarregada de redactar la resolució del TSJC sobre la querella de Forcadell, és la magistrada Maria Eugènia Alegret, que va presidir entre 2004 i 2010 l'alt tribunal català i forma part de la conservadora Associació Professional de la magistratura (APM). Alegret serà ara l'encarregada de seguir amb la instrucció de la querella. A més d'Alegret, formen part de la sala d'admissió que ha decidit investigar a Forcadell el president del TSJC, Jesús María Barrientos, i el magistrat Carlos Ramos, que va ser designat pel Parlament per ocupar un càrrec a l'alt tribunal català.
A la querella que va presentar dimecres passat, la Fiscalia acusa Forcadell, entre altres coses, d'actuar amb “total menyspreu” a la Constitució i d'utilitzar “injustificadament” el reglament del Parlament per permetre que s'aprovés un text “que s'encamina a la derogació per la via de fet” de l'ordenament constitucional.
La presidenta de la Cambra va al·legar que el Reglament del Parlament l'empara, ja que en l'ordre del dia de qualsevol ple es pot incloure un punt si dos grups parlamentaris ho aproven. Va ser el que va passar amb les conclusions sobre el procés constituent: la Mesa del Parlament que presideix Forcadell no va programar-ne el debat i votació, sinó que ho van sol·licitar els portaveus de JxSí i la CUP, Jordi Turull i Anna Gabriel, i va ser aprovat per la majoria independentista.
Les conclusions, ja anul·lades pel TC, incloïen activar un “mecanisme unilateral d'exercici democràtic” per convocar una assemblea constituent, que el Parlament i Puigdemont han fixat ara en forma d'un referèndum per a setembre de l'any que ve.
La investigació a Forcadell es suma a la que el TSJC ja ha enviat a judici contra l'expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau pel 9-N, per la qual el Suprem també investiga l'exconseller Francesc Homs. A més, els tribunals també investiguen altres polítics independentistes com el regidor de la CUP a Vic, Joan Coma, o a sis regidors de Badalona per obrir el passat 12-O.