Una carretera amenaça el Mas del Fondo, el gran Riurau de Massarrojos
La construcció de la carretera que unirà la CV 315 des de Moncada amb la CV 310 Burjassot -Bétera i el By Pass, acabarà amb l’últim paratge natural de Massarrojos, pedania de València, i posarà en perill el gran Riurau del Mas del Fondo. Així ho denuncia la Colla Ecologista de Massarrojos.
El riurau és una construcció genuïnament valenciana què, en el cas del gran Riurau de Massarrojos, constitueix un dels últims testimonis de la cultura de la pansa a la comarca de l’Horta. Eixe fou un dels motius pel qual el Consell Valencià de Cultura, en un informe de 2010, va proposar que fos declarat Bé d’Interes Cultural.
La propietat del Mas està fent, des de fa anys, una tasca de restauració i rehabilitació del Riurau, que cada any visiten diferents grups escolars. Anualment també acull les jornades culturals. I des del passat més d’octubre es celebra una jornada de l’escaldà de la pansa. Una activitat, que feia un segle que no s’havia fet, en els més de dos d’història del Mas. En aquest Mas també hi ha un dels pocs ramats que encara queden d’ovelles Guirres, espècie autòctona valenciana.
El projecte de la nova carretera (Biela) de la Diputació de València ha causat preocupació a la propietat del Mas i a la Colla Ecologista i Cultural de Massarrojos, entitat que des de fa anys col.labora amb la propietat en la interpretació i recuperació. Denuncien que totes les propostes presentades en el projecte són molt agressives per al Riurau i el seu entorn natural.
Per manifestar el rebuig a un projecte que consideren innecessari, han convocat a tots els ciutadans a una jornada de portes obertes el pròxim diumenge 1 de març a les 11 del matí. En la convocatòria anuncien què, a més d’explicar els valors que atresora el Mas del Fondo, el Riurau i el seu entorn natural, faran també una exposició de les diverses propostes de carretera que pretén la Diputació de València.
En la citada jornada es llegirà un manifest en defensa del Mas , el Riurau i el seu entorn natural. Manifest que recorda els valors mediambientals i patrimonials, de la zona. A pocs metres esta el poblat iber del Tos Pelat declarat BIC i també l’aqüeducte romà anomenat “Séquia del Diable”.
Una dotzena d’entitats i col.lectius s’han adherit al manifest entre els que hi ha el Centre d’Estudis de l’Horta Nord, Riuraus Vius, l’Institut d’Estudis Comarcals del Camp de Túria, , La Macarella d’Alfara del Patriarca, Bóbila de Bonrepós i Mirambell, Ateneu Cívic i Cultural de Bétera...
Els ecologistes de Massarrojos consideren innecessària eixa obra, per la qual cosa han demanat la paralització. Proposen que s’amplie l’actual camí, una actuació molt menys agressiva que respectaria el Riurau i tot l’entorn.