Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Biden desoye las voces para dar un paso al lado tras el fiasco en el debate
Cómo la ultraderecha utiliza un crimen para incendiar su discurso racista
Opinión - Cuando el mundo se despeña a la derecha. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Sagunt declara l'Any Joaquín Rodrigo en el 25é aniversari de la seua mort

Imatge d'arxiu del compositor Joaquín Rodrigo.

0

Sagunt ha aprovat que el període des de juny del 2024 a juliol del 2025 siga declarat Any Joaquín Rodrigo, en homenatge al compositor del Concierto de Aranjuez pel 25 aniversari de la seua mort. Així ho va aprovar el ple de l'Ajuntament de Sagunt per unanimitat a proposta de la delegació de Cultura.

Joaquín Rodrigo va nàixer a Sagunt el 22 de novembre de 1901, dia de Santa Cecília, patrona de la música, i va morir a Madrid el 6 de juliol del 1999. Segons el mateix músic, va ser la pèrdua de la vista als tres anys la que el va conduir a la vocació per la música. Va començar els seus estudis de solfeig, violí i piano als huit anys, i a partir dels 16 va començar a estudiar harmonia i composició en el Conservatori de València.

La seua importància per a Sagunt es reflectix en què porten el seu nom a la ciutat “un carrer, un col·legi, el Conservatori i l'Auditori, la qual cosa suposa un record constant de la seua persona i la seua creació”. L'objectiu d'aquest reconeixement és “fomentar el coneixement de la música creada per tan insigne mestre entre les generacions més joves de la localitat, així com mostrar al conjunt de la ciutadania la seua vasta creació musical”.

Segons s'indica en l'expedient del departament municipal de Cultura, les primeres composicions del mestre Rodrigo daten del 1923 ('Suite para piano, Siciliana' – per a violoncel). I ja en 1924 va crear la primera obra per a orquestra, 'Juglares', i va obtindre el Diploma d'Honor en un concurs nacional amb la seua obra 'Cinco piezas infantiles', que s'estrenaria més tard a París.

Algunes de les obres de la seua àmplia creació són: 'Preludio para un poema a la Alhambra', 'Homenaje a la Tempranica', 'Tres viejos aires de danza', 'Per la flor del lliri blau', 'Homenaje a Sagunto', 'Pasodoble para Paco Alcalde', 'El niño que soñó la música', 'Concierto de estío', 'Concerto in modo galante', 'Sones en la Giralda', 'Fantasía para un gentilhombre', 'Sonatas de Castilla' o 'Capriccio'.

A causa de la seua ceguesa, Joaquín Rodrigo va escriure totes les seues obres en sistema Braille, dictant-les posteriorment a un copista. En 1927, es va traslladar a París per a ingressar a l'Escola Normal de Música i va estudiar durant cinc anys amb Paul Dukas. Prompte es va donar a conéixer com a pianista i compositor en els ambients musicals parisencs, entaulant amistat amb grans figures de l'època com Milhaud o Ravel.

Joaquín Rodrigo tornaria a Espanya definitivament en 1939 per a instal·lar-se a Madrid. I, només un any més tard, va estrenar el 'Concierto de Aranjuez' per a guitarra i orquestra, obra mestra de la carrera del compositor saguntí. A partir d'eixe moment, va desenvolupar una intensa activitat artística tant creativa com acadèmica. A més, va ser convidat, a causa de la seua qualitat d'excel·lent pianista i conferenciant, a fer gires per Espanya, la resta d'Europa, Llatinoamèrica, els Estats Units, Orient Mitjà i Àsia.

La música de Joaquín Rodrigo representa un homenatge a les diferents cultures d'Espanya. Cap altre compositor espanyol s'ha valgut, com a font d'inspiració, de tan variades manifestacions de l'ànima del seu país, des de la història de l'Espanya romana fins als textos dels poetes contemporanis. La seua música és refinada, lluminosa, fonamentalment optimista, amb evident predomini melòdic i amb harmonia original.

Encara que les primeres obres tenen una clara influència dels compositors del seu temps, prompte va sorgir la seua veu personal que arribaria a crear un singular capítol de la cultura espanyola del segle XX. La variada creació musical del mestre Rodrigo inclou onze concerts per a diferents instruments, més de seixanta cançons, obres corals i instrumentals, i música per a escena i cinema.

Els seus escrits sobre música són nombrosos i demostren el profund coneixement de les arts, ja que es tracten temes tan variats com la polifonia espanyola del segle XVI, els poemes simfònics de Richard Strauss, i la direcció d'orquestra, entre altres. Joaquín Rodrigo, a més, va rebre durant la seua vida diverses distincions de governs, universitats, acadèmies i altres entitats civils i musicals de molt diferents països.

“Amb motiu del 90 aniversari del naixement, en 1991, es van celebrar concerts-homenatges dedicats a la seua música a tot el món”, explica la regidoria de Cultura. A més, Joaquín Rodrigo el 1996, va rebre el Premi Príncep d'Astúries de les Arts, lliurat per primera vegada a un compositor.

Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Etiquetas
stats