El misteri dels 471.000 euros no gastats al Palau de la Música
La implantació de la Llei d’estabilitat pressupostària pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro (PP), va ofegar els ajuntaments. Amb criteris tan estrictes, augmentar les inversions s’ha convertit en una tasca difícil per l’infrafinançament que pateixen les institucions locals. I per això, s’aprofita cada euro. Hi ha poques partides pressupostàries que queden sense executar.
Amb el cércol dels límits fixats per Montoro sotjant l’Ajuntament de València, el Palau de la Música –que depén de la regidoria de Cultura que dirigeix Glòria Tello (Compromís)– ha deixat sense gastar 471.394 euros en l’exercici del 2015. Corresponent als capítols de despesa corrent i personal, afecta partides com la renovació del vestuari de l’Orquestra de València, els serveis de traducció o contractes com els de les hostesses.
“S’ha deixat una quantitat sense executar, quan estava pressupostada. No se sap, ja que no han explicat en què s’ha deixat de gastar els diners previstos. I no han donat cap explicació sobre això”, critica María Jesús Puchalt, regidora del PP. “No entenc per què es queden amb aquest saldo, més encara quan criticaven que el Palau estava en fallida”, censura, i conclou: “Presentaré una pregunta en el pròxim ple perquè m’ho aclarisquen. No poden al·legar que no s’ha executat la partida per problemes de planificació, ja que han tingut quasi sis mesos per a planificar-ho”.
Francisco Palomares, president del comité d’empresa i representant sindical de CCOO al Palau de la Música també es mostra “sorprés” per aquests fets: “No sabem ni en què no s’han gastat els diners, ni la raó per la qual conserven aqueix romanent”. Com a president del comité, Palomares ha demanat al gerent del Palau de la Música la documentació per a aclarir el misteri d’aqueixos diners no gastats. “Volem saber-ne el perquè”, insisteix. Fonts de la regidoria de Cultura argumenten que ha estat producte de “una decisió comptable”, encara que, de moment, no n’han especificat la raó.
Pendent que es resolga el concurs per a nomenar a un nou director del recinte musical, la intenció de Glòria Tello des que va arribar a la regidoria ha estat reorganitzar la plantilla, dilucidar responsabilitats a través d’una auditoria per a conéixer el verdader estat del Palau i trencar amb aquelles empreses amb sospites de corrupció. Qualificat com un “niu de clientelisme durant els anys del PP”, empreses vinculades a la trama Imelsa van facturar 5 milions d’euros al recinte. Però la liquidació dels comptes del 2015 no ha quedat clara.