RTVV, penúltim “Gran evento” del PP
L’anunciada decisió del Consell de tancar RTVV després de la sentència judicial que anul·la l’ERO suposa l’últim capítol en la malaurada trajectòria d’una empresa pública i de comunicació exemple de desafecció per part del PP valencià. Mai no l’ha volgut entendre i aprofundir en els seus objectius, encara que sí s’ha aprofitat. I ara, quan ja no li presten diners per continuar mantenint-la, la tanca.
El Consell considera que l’anul·lació de l’ERO fa inviable la continuïtat de l’empresa. Mantenir la plantilla suposaria uns 72 milions més, afirmava en un comunicat. I per justificar la mesura apel.la a l'obligació de prioritzar els serveis bàsics, “sanitat, educació i uns serveis socials de qualitat”.
Un cinisme insostenible que oblida que la sanitat, l’educació i els serveis socials calia prioritzar-los durant tots aquests anys, i això no era incompatible amb el manteniment d’un mitjà de comunicació públic en valencià i de qualitat, això si, gestionat correctament i no causant un deute de més de mil dos-cents milions d’euros com a conseqüència de més de 15 anys de malbaratament i corrupció causats pels directius i governants del PP.
Bé podien haver-se plantejat, fa uns quants anys, aquest dilema quan van decidir fer el circuit de la fórmula 1 a València i pagar el canon per celebrar els grans premis. O quan van decidir fer les grans inversions com l’aeroport de Castelló, edificis caríssims que no tenen altra utilitat que la de fer un torneig esportiu, com l’Àgora. O també projectes com la Ciutat de la Llum, de les Llengües, o Mundo Ilusión, a més d’altres “Grans eventos”. L’exemple més pròxim el tenien en els malbarataments en la pròpia RTVV.
El PP mai s’ha cregut el projecte d’una ràdiotelevisió pública, en valencià i de qualitat, segurament per què tret dels aspectes més folklòrics als que ens te acostumats, mai no ha apostat per la llengua ni la cultura. Fins i tot periòdicament solen utilitzar la llengua com un arma política, sobretot en períodes electorals. En realitat Canal 9 ha estat utilitzat per col.locar amistats, afavorir empreses amigues i sobretot com un immens mitjà de propaganda del PP.
No només no s’han cregut la radio i televisió valencianes, l’han portat al descrèdit amb una plantilla sobredimensionada que paradoxalment no produïa per què contractaven amb empreses amigues. S’han gastat quantitats milionàries en drets esportius dels equips de futbol i amb retransmissions esportives. I com a corol·lari del desficaci i el desprestigi, les contractacions amb la trama Gürtel en la visita del Papa a València, amb imputacions a tres directius de la cadena, entre ells, l’exdirector Pedro García. I també la imputació per assetjament sexual del cap de personal Vicente Sanz.
Amb tot eixe seguit de desficacis, les crítiques de l’oposició política i diversos sectors de la societat valenciana, han sigut constants. Però l’evidència, quan no perversió, es produïa fa unes setmanes en el judici de l’ERO, on la representació de l’empresa justificant la mesura acusava de pèssima gestió econòmica i laboral als successius directius de la cadena.
Amb el tancament de la RTVV, la societat valenciana perd un important vehicle de comunicació, de vertebració i cohesió cultural que a més incideix decisivament en la indústria audiovisual. La Comunitat Valenciana serà la primera autonomia espanyola amb llengua cooficial, que es queda sense mitjà de comunicació públic. Despatxarà més de mil quatre-cents treballadors i deixa un deute de més de 1.200 milions d’euros. I tot aquest “Gran evento ” amb zero responsables.