Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La Xunta entregó 272 contratos a dedo al hermano de la mano derecha de Rueda
INVESTIGACIÓN | Los informes del Ejército en la operación pandemia
OPINIÓN | En el alambre, por Antón Losada

La propaganda en la rereguarda de la Guerra Civil: descobert un mural antifeixista en una antiga fàbrica de Cocentaina

Mural de l'obrer colpejant el drac amb els caps de Franco, Hitler i Mussolini.

Toni Cuquerella

0

Els treballs del Centre d’Estudis Contestans (CEC) han fet aflorar en una antiga fàbrica de Cocentaina un mural confeccionat durant la Guerra Civil, que els experts assenyalen com una clara representació de la propaganda antifeixista en la rereguarda.

Concretament, el mural consisteix en una composició pictòrica de 6x3 metres en què es representa un obrer/soldat republicà colpejant amb un mall un drac tricèfal amb els caps dels principals representants del feixisme europeu: Franco, Hitler i Mussolini.

El mural, cobert amb calç durant dècades, és obra del Batalló de Rereguarda número 6 d’Alacant, que va estar aquarterat a Cocentaina durant la Guerra Civil. Al costat del dibuix també inclou consignes polítiques com “De la nostra victòria depén l’avenir i la llibertat dels nostres fills”; “Pel deure i per Espanya, sacrifici!”; “Soldat: el comissari és el teu cap i el teu igual”; “Ànim, fills d’Espanya, que l’ànim ens donarà el triomf”; “Per a guanyar la guerra, cultura i disciplina”.

El president del CEC, Pere Ferrer, ha afirmat que aquest mural té característiques molt singulars i que “gairebé, no s’ha conservat cap exemple similar en cap lloc de l’Estat espanyol. De fet, aquest pot ser l’únic mural d’aquestes característiques en tot el país i, a més, amb transcendència europea”.

L’alcalde de Cocentaina, Jordi Pla, ha agraït el treball del CEC i ha afirmat que l’Ajuntament treballarà perquè es conserve aquest mural –atés que està en un lloc de titularitat privada– per a incidir en les polítiques en favor de la memòria democràtica.

Etiquetas
stats