Els afectats pel Castor sol•liciten al jutjat de Vinaròs que els investigats depositen una fiança de 1.000 milions
L’Associació d’Afectats per la Plataforma Castor (Aplaca) sol·licita al Jutjat d’Instrucció número 4 de Vinaròs que els investigats per presumptes irregularitats relacionades amb la tramitació de la concessió de l’explotació del magatzem subterrani de gas depositen una fiança de 1.000 milions d’euros. La quantitat tan desorbitant respon a l’estimació d’indemnització per a cada un dels residents de la zona on se senten i es pateixen els sismes des del 2013. L’àrea d’influència comprén les localitats de Benicarló, Ulldecona, Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i Vinaròs, amb una població total de 86.284 habitants, a cada un dels quals li pertocarien 12.000 euros, d’acord amb els càlculs del mateix col·lectiu, constituït el març i que s’ha personat en la causa penal.
Segons la reclamació presentada el 29 de juny, les empreses Escal UGS SL (entitat concessionària del projecte), ACS Actividades de Construcción y Servicios SA (soci al 66,67% d’Escal), Castor Limited Partnership o CLP (soci al 33,33% de l’entitat concessionària) i Dundee Energy Limited (propietària del 73,7% de Castor Limited Partnership), així com també el Govern espanyol, hauran d’aportar a parts iguals el multimilionari depòsit al jutjat, ja que han de respondre de manera solidària.
Des d’Aplaca hi ha la sospita que Escal UGS, que hauria de fer front a hipotètiques indemnitzacions en el supòsit d’una sentència condemnatòria, acabarà declarant-se insolvent a conseqüència d’un buit patrimonial. Així, l’associació ha constatat un canvi recent de domicili social de l’empresa i, a més, ha desaparegut la pàgina web.
Els advocats del col·lectiu preveuen que la sol·licitud presentada davant del Jutjat de Vinaròs s’admetrà a tràmit abans de l’agost. Una altra cosa ben distinta serà que l’instructor de la causa accepte la reclamació.
En l’escrit formulat per Aplaca es fa referència a la recent sentència del Tribunal Suprem de 8 d’abril de 2016 (Sala Civil, secció primera, ROJ 1420/2016), en el cas de l’afonament a Itàlia del vaixell Costa Concordia. En aquell procediment, una associació de víctimes va demandar en nom dels seus adherents els responsables de l’afonament, i va reclamar per a alguns indemnitzacions per danys corporals i per a tots una compensació per perjudici moral.