Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’Ajuntament de València rebutja expedientar els comandaments de Policia investigats per falsejar les proves de la cúpula

La alcaldesa de València, María José Catalá y el jefe de la Policía Local, José Vicente Herrera, en una imagen de archivo.

Laura Martínez

10 de abril de 2025 06:02 h

0

L’Ajuntament de València no prendrà mesures disciplinàries respecte dels comandaments de Policia Local investigats en dos jutjats pel tripijoc de les proves de millora dels comissaris principals. En una resposta del ple, la Regidoria de Mobilitat i Policia Local que dirigeix Jesús Carbonell apunta que no s’han iniciat accions contra el cap de Policia, José Vicente Herrera, ni respecte de l’altre comissari principal acusat, Rafael Mogro, per estar immersos en un procediment judicial. Dos comissaris els acusen de falsejar les proves de millora, una mena d’ascens amb caràcter temporal per necessitats operatives del cos, per a beneficiar personal de confiança i situar-los en el primer escalafó policial a l’espera de les oposicions definitives. La documentació remesa per l’Ajuntament a la causa, a què ha tingut accés elDiario.es, apunta a un tracte diferenciat a l’aspirant que va obtindre millor qualificació, que no va presentar un treball com la resta, i que les qualificacions es van posar sense tindre tots els treballs en mà.

Les proves van ser impugnades per un dels aspirants i repetides per sentència del Tribunal Superior de Justícia el 2023. Aquest any mateix, el nou examen va ser impugnat per quatre comissaris per la via contenciosa, a més de qüestionades per diversos sindicats. Mesos després, arran de la documentació remesa per l’Ajuntament a la causa, dos comissaris van presentar una querella contra Herrera, Mogro i un tercer comandament –ja jubilat–- per prevaricació, falsedat documental, malversació i tràfic d’influències, pel fet d’haver advertit irregularitats en les proves. Els comissaris van recórrer al Contenciós per a reclamar la documentació i les actes de valoració dels candidats, acusant els tres membres del tribunal de selecció de l’examen impugnat. En penal, la Fiscalia Anticorrupció segueix de prop aquest procés, que s’ha unificat en una querella en el Jutjat d’Instrucció núm. 16 de València.

Malgrat la doble investigació, el consistori rebutja apartar als comandaments o obrir cap mena d’expedient a la cúpula policial. En concret, l’Ajuntament respon que “no s’ha iniciat [l’expedient disciplinari] a l’espera de pronunciament judicial”, davant una pregunta del regidor de Compromís Ferran Puchades. La resposta data del mes de març, després de les publicacions sobre les investigacions al cap de Policia i dos comandaments més en el Jutjat Contenciós i en el Jutjat d’Instrucció, però fonts municipals apunten que no hi ha hagut cap canvi en aquesta postura. El consistori rebutja fer valoracions sobre un procediment judicialitzat que implica gairebé tota la cúpula de la Policia Local, entre denunciants i denunciats, i que té partits als comandaments en vespres de la jubilació del cap.

La decisió xoca amb la pràctica habitual en la Policia, segons apunta el sindicat Comissions Obreres, que assenyala que, quan un agent té una causa judicial, encara que aquesta siga al marge de les seues accions en el cos, se li obri expedient informatiu o disciplinari, supeditat a la decisió judicial. La secció de Policia del sindicat explica que, sempre que es té coneixement d’una causa judicial en què s’implica un policia local, s’incoa expedient, i se sorprén que no es faça en aquesta causa en què ix perjudicada l’Administració pública.

En paral·lel, el consistori continua amb el procediment del procés selectiu de comissari principal, el primer escaló del cos, a tot just tres setmanes de la jubilació del cap. D’aquest tribunal s’han apartat tant Herrera com Mogro, precisament per estar immersos en una causa judicial en què els denunciants són també aspirants a aquestes oposicions, els comissaris Benjamín Lara i Javier Genovés. Comissions Obreres i un dels candidats, Fernando Giménez Oñate, que es va beneficiar en el procés de millora judicialitzat, han recorregut contra l’acte administratiu de selecció del tribunal. L’Ajuntament va tombar el recurs del comissari principal i va decidir continuar amb el procés, recorrent a caps de policia d’altres administracions per al procés selectiu.

La coalició Compromís ha reclamat la paralització d’aquestes oposicions i “apartar totes les persones implicades en procediments judicials oberts”. Els valencianistes reclamen a l’alcaldessa que “pose fi a la instrumentalització de la Policia Local amb finalitats polítiques i garantisca un procés de selecció net, transparent i lliure de sospites”. El regidor de Compromís Ferran Puchades recorda que “des de l’inici del procediment per a constituir la borsa de comissari principal s’han detectat nombroses irregularitats que qüestionen la legalitat i la imparcialitat del procés”. Puchades ha recordat que el mateix tribunal ha reconegut, segons la informació publicada per elDiario.es, que es van posar notes abans de rebre alguns treballs, cosa que reforça les denúncies formulades per aspirants i els sindicats des de fa mesos.

La direcció de la Policia Local ha dificultat la col·laboració amb la justícia, denuncia el regidor, en al·lusió al fet que s’ha remés documentació incompleta i provocant l’obertura d’una peça separada per a investigar aquesta actitud obstruccionista. Com va avançar elDiario.es, el jutjat ha advertit l’Ajuntament per no remetre els expedients complets en mesos i va obrir una peça per a les multes i identificar el funcionari responsable. La Policia va assenyalar primer un membre del cos i se’n va desdir pocs dies després. Tot això s’interpreta com a passos per a dilatar el procediment judicial i que el cap, assenyalat, es jubile abans que es complete. No va ser fins dilluns, ja en temps de descompte de la jubilació del cap, que els serveis jurídics de la Policia Local van enviar al jutjat els documents que reclamava la titular. “El govern municipal ha actuat amb una voluntat clara de controlar políticament la direcció de la Policia Local. Davant els indicis de manipulació, exigim a l’alcaldessa que suspenga el procés i col·labore plenament amb la justícia”, insisteix Puchades.

El cap de Policia, José Vicente Herrera, compleix 65 anys a l’abril. Encara que ha manifestat la seua intenció de seguir d’alguna manera en actiu, és l’edat màxima en què un policia pot operar, llevat que no arribe al mínim cotitzat. A més de l’embolic judicial, es donen altres circumstàncies que poden complicar el seu relleu i que mantenen la cúpula agitada. Només dos comissaris principals tenen la plaça en propietat, Rafael Mogro i Ángel Albendín, per la qual cosa o bé l’alcaldessa recorre a algun d’ells o recorre a un comandament en comissió de servei. S’ha considerat incorporar al cap d’Elx, encara que algunes fonts apunten que, havent-hi un funcionari de carrera en el municipi amb aquest rang, no es pot recórrer a un interí. Albendín, que ja va disputar el lloc a Herrera el 2015 i va ser defenestrat per l’actual cap, té tots els números per a ser el màxim comandament policial a València d’ací a unes setmanes.

Etiquetas
He visto un error
stats