Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Los jesuitas admiten por carta que tuvieron un cura abusador en Madrid
Radiografía y mapas de los ataques de Israel en Líbano: “Llevamos años esperando”
Opinión - La fiesta acaba de empezar. Por Esther Palomera

L'exconseller del PP Rafael Blasco apareix en una trama de l'equip de Barberá vinculat a 600.000 euros a Suïssa

L'exconseller Rafael Blasco a la Ciutat de la Justícia de València.

Lucas Marco

València —

0

L'exconseller valencià del PP Rafael Blasco, condemnat pel desviament dels fons públics de la cooperació, apareix en un informe policial del 'cas Azud' vinculat a un producte bancari a Suïssa per valor de 600.000 euros. La causa, relativa a presumptes operacions de corrupció durant els mandats de la popular Rita Barberá, ha esquitxat l'exconseller de Francisco Camps.

Un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, al qual ha tingut accés elDiario.es, revela que un compte suís de la societat panamenya Edinboro Insvestments SA, suposat epicentre de les comissions de la trama del 'cas Azud', va transferir 600.000 euros el 25 de gener de 2008 —mitjançant una trucada telefònica— a un altre compte al mateix país helvètic d'una altra empresa de Panamà, Jagat Inc.

La societat receptora dels fons va ser creada tot just un mes abans de rebre la transferència. Es tracta del primer i únic abonament exterior d'aquest producte bancari, en les firmes autoritzades del qual, a més de l'empresari Miguel Montoro, figurava l'exconseller Rafael Blasco.

La UCO ha localitzat la llista original de firmes autoritzades, en què figurava el llavors conseller de Cooperació del Govern autonòmic de Francisco Camps. En l'informe policial, basat en la documentació aportada per les autoritats suïsses, també hi figura reproduït el Document Nacional d'Identitat (DNI).

El promotor Miguel Montoro, ja mort, era propietari de la firma panamenya Edinboro Insvestments SA, també vinculada a la seua filla Mónica, aquesta última investigada al 'cas Azud'. Estirant del fil, els investigadors de la Guàrdia Civil han topat amb vells coneguts de la Fiscalia Anticorrupció.

“Soci” d'un promotor

La UCO al·ludeix a la suposada condició de “soci” del llavors conseller popular Rafael Blasco, que hauria mantingut amb el promotor immobiliari “negocis en comú”. Blasco va ser conseller de Territori entre 2003 i 2006.

En l'informe d'obertura del compte bancari es fa referència al fet que “no existeixen” persones políticament exposades (PEP), malgrat la coneguda condició de Blasco com a membre destacat de l'Executiu valencià.

El producte bancari de 600.000 euros va ser “el primer i únic abonament exterior” del compte suís. A partir del 2010, la “major part del saldo” es va destinar a la compra d'accions (per una suma de 583.515 euros) en firmes com Abengoa o Nokia.

La cartera d'inversions va arribar a acumular un total de 635.793 euros. Dos anys més tard, el 10 de juliol del 2012, l'empresari Miguel Montoro va ordenar tancar el compte a Suïssa de la societat panamenya Jagat Inc i la transferència del saldo al seu mercantil Edinboro Insvestments SA.

L'informe de la Guàrdia Civil destaca que en dates properes als moviments dels comptes suïssos, Blasco figurava com a investigat en la causa del desviament dels fons de la cooperació valenciana. És més, “tan sols uns dies després de la publicació d'aquestes notícies”, el promotor Miguel Montoro va ordenar el tancament del compte suís de la mercantil panamenya Jagat Inc vinculada a Blasco.

Etiquetas
stats