Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PP es descara i Podem patina en incomplir la paritat en la candidatura a un òrgan de la Generalitat

Un moment de la concentració a les portes de les Corts amb motiu del Dia de la Dona.

Adolf Beltran

La coincidència ha donat més teatralitat al conflicte. En el Dia de la Dona, les Corts Valencianes han retirat de l'ordre del dia del ple l'elecció de tres membres del Consell Jurídic Consultiu per incomplir el criteri de paritat en les institucions.

La proposta que havia arribat a la Cambra després de mesos d'estira i afluixa, pactada pels dos grups de l'oposició, el PP i Ciutadans, amb Podem, el grup que recolza parlamentàriament el govern del Pacte del Botànic, incloïa tres homes (Enrique Fliquete, José María Tomás i Rubén Martínez Dalmau) i cap dona, per la qual cosa els socialistes han demanat la seua retirada. Una retirada que ha recollit més abstencions (de les tres formacions implicades) que vots a favor (del PSPV-PSOE i Compromís, membres del Consell).

Antonio Montiel, portaveu de Podem, que ha sigut el grup més malaparat, donada la patinada que implica, ha expressat el seu malestar acusant de “deslleialtat” els seus socis en el govern autonòmic de Ximo Puig i Mónica Oltra, el PSPV-PSOE i Compromís. Segons Montiel, quan el Consell va nomenar a l'octubre els tres membres que li corresponen (dues dones, Margarita Soler i Asunción Ventura, i un home, Faustino de Urquía) no va comptar amb el partit morat, al quual ara deixen a l'estacada.

En la sessió de control, el portaveu de Podem ha estat singularment dur amb el president, Ximo Puig, a propòsit, precisament, del que considera un insuficient desenvolupament de les mesures per la igualtat i contra la violència masclista. “Corren el risc d'allunyar-se del carrer”, li ha recriminat al cap del Consell després d'acusar-lo, a ell i indirectament a la vicepresidenta Mónica Oltra, de sostenir una “lògica burocràtica” i de patir “complex d'autoritat”.

L'amenaça de ser més bel·ligerant amb l'Executiu autonòmic llançada per Podem obri una certa sensació de crisi en l'Acord del Botànic que l'oposició no ha desaprofitat. La presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, ha insistit que l'acord tripartit “fa aigües pertot arreu”. Al mateix temps, ha descarat la seua posició en desautoritzar implíctament altres diputades del seu partit, com María José Català, que havien participat en la negociació d'una proposició de llei impulsada per les tres forces del Pacte del Botànic per a garantir que s'aplique la paritat en totes les institucions de la Generalitat. “Estem en contra de les quotes. Creiem en el mèrit i la capacitat”, ha resolt.

Alexis Marí, de Ciutadans, no s'ha oposat a aqueixa proposició de llei, però ha considerat un “xantatge” que s'haja intentat vincular la seua aprovació al fet de deixar que tirara endavant la candidatura no paritària per al Consell Jurídic Consultiu.

El portaveu socialista, Manuel Mata, ha justificat la maniobra perquè les Corts havien acordat garantir la igualtat en la presència d'homes i dones després del fiasco de l'inici de la legislatura en el qual es va aprovar una composició de la Taula de la Càmera que no la compleix. Després de la complexa negociació de la candidatura dels membres a designar pel ple per al Cosnell Jurídic Consultiu, s'havia acceptat que no complira la paritat com “una excepció”, a canvi d'aprovar per unanimitat la proposició de llei per la igualtat en els nomenaments. Segons el diputat del PSPV-PSOE, l'elecció s'ha frustrat en comprovar que no signaven la proposta ni el PP ni Ciutadans.

Mireia Mollà, de Compromís, s'ha pronunciat en termes semblants. “Bonig ha deixat clar que està en contra de les quotes”, ha indicat, després d'insistir que s'havia acceptat com a “alternativa última” la candidatura no paritària a canvi d'establir clarament que ha de tenir-se en compte sempre la paritat a partir d'ara.

Al final, ni Bonig, que no considera necessàries les quotes; ni Marí, que veu un “xantatge” no complir la paritat però comprometre's al mateix temps a fer-ho; ni Montiel, que defensa amb èmfasi la igualtat, han sabut explicar per què no han trobat a una dona a la qual proposar per a l'òrgan consultiu de la Generalitat.

Etiquetas
stats