Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Mazón adjudica 3,9 millones a dedo a un constructor de Gürtel para obras de la DANA
Populares y socialistas tratan de sortear los vetos a Ribera y el candidato de Meloni
¿Mazón no tiene problemas de conciencia? Opina Esther Palomera

Compromís trenca amb Podem: no hi haurà grup valencià en el Congrés

Pablo Iglesias i Mònica Oltra, en un míting a Alacant.

Voro Maroto

València —

Compromís-Podemos-És el Moment, la coalició electoral entre el partit valencianista i el de Pablo Iglesias, s’ha trencat. Els quatre diputats valencianistes han demanat la formació d’un grup propi en el Congrés dels Diputats mentre que els quatre de Podem i Rosana Pastor, una independent escollida pel partit dels cercles, se n’aniran al grup confederal que formaran Podem i les confluències catalana i gallega.

El dia ha estat frenètic. En algun moment de la jornada, el trencament ha planejat no sols sobre És el moment, sinó també sobre Compromís. Semblava que els diputats del Bloc (Joan Baldoví i Marta Sorlí) podrien anar al grup mixt i els d’Iniciativa, el partit de Mònica Oltra, integrar-se amb Podem, on es donava per fet que s’integrarien els parlamentaris d’aqueix partit.

Aqueixa possibilitat semblava trencar-se quan Compromís, via Twitter, anunciava que els nou diputats triats sota les sigles de Compromís-Podemos-És el moment havien demanat la constitució d’un grup propi. Aqueixa intenció, finalment, se n’ha anat en orris: els diputats de Compromís trenquen amb Podem i han demanat la formació un grup propi, un mandat de la militància assumit per les diferents potes de la coalició.

Segons Rubén Martínez Dalmau, diputat valencià de Podem, la Mesa del Congrés s’ha negat a garantir per escrit la possibilitat a És el Moment d’integrar-se en el grup confederal si el grup valencià era finalment rebutjat. Ací ha pogut raure la clau del trencament.

Mentrestant, els quatre diputats de Compromís no podran formar grup propi, com ha reconegut el seu portaveu, Joan Baldoví, que ha qualificat la seua petició de “testimonial”. Si s’esdevé aquest escenari, que quasi tots els experts donen per descomptat, hi ha diverses opcions obertes: la integració en el grup confederal, en cas de ser acceptada, o anar al grup mixt. La direcció del partit es reunirà aquest mateix dimecres per a prendre una decisió.

Malestar en Compromís

Alguns dirigents de Compromís no han ocultat el seu malestar amb Podem. El mateix Baldoví ha criticat la decisió dels seus socis. “Quan algú firma, ha de ser conseqüent. Hem estat fidels al que vam signar i els òrgans del partit decidiran si anem amb Podem o al Grup Mixt [quan la Mesa rebutge la sol·licitud de grup propi]. No és un dels meus dies més feliços, però la vida continua”,

Baldoví, de totes maneres, no ha volgut fer sang després de la manca d’acord amb Podem. “Lamentablement, el PSOE, el PP i Ciutadans han volgut robar als valencians la possibilitat de tenir una veu. I davant d’això, els companys de Podem han decidit triar un altre camí.” Antonio Montiel, líder de Podem a la Comunitat Valenciana, també s’ha mostrat conciliador. “Constituirem una agrupació parlamentària valenciana amb autonomia i veu pròpia a càrrec de la nostra diputada Àngela Ballester. Queda així oberta la possibilitat d’un grup valencià que respecta l’objectiu polític estratègic de tenir una veu diferenciada i potent a Madrid i en aqueix sentit hi haurà unitat d’acció amb Compromís”.

El protocol electoral subscrit per ambdues formacions per a constituir És el Moment exigia la petició d’un grup valencià, extrem que haurien incomplit els companys valencians d’Iglesias. El protocol, no obstant això, deixava una via d’eixida a la facció de Podem. Concretament, la huitena clàusula. Si la Mesa del Congrés denegara la creació del grup valencià, els membres de la coalició “esgotaran la via legal i arribaran, si escau, al Tribunal Constitucional. Mentrestant, els membres de la coalició proposats per Podem podran optar per constituir un grup subgrup valencià dins de Podem”.

Això han fet, tal com ha reconegut el mateix Iglesias, líder de Podem. Aquest s’ha mostrat comprensiu amb la decisió de Compromís d’anar per lliure i ha deixat la porta oberta a la coalició valencianista per a integrar-se en el grup confederal si, finalment, ho volgueren així i fóra possible. La Mesa del Congrés té ara tres dies per a recol·locar als diputats el grup propi dels quals –el cas de Compromís– siga rebutjat.

Etiquetas
stats