El ‘supercontracte’ d’HPO a València deslliura del cànon d’ús de sòl el marit d’una dirigent de Mazón i diputada del PP
Una “pilota multimilionària”. Així es va referir dijous el PSPV-PSOE al contracte de cessió de sòl municipal per a construir 221 habitatges de protecció pública a què s’ha presentat en solitari la promotora immobiliària de l’empresari Javier Timoner, marit de la diputada del PP en el Congrés Alma Alfonso Silvestre, que forma part de la junta directiva i del comité executiu del PP de València, tots dos presidits per l’alcaldessa popular María José Catalá. La parlamentària també forma part del comité executiu autonòmic del PP valencià, presidit per Carlos Mazón
Es tracta d’un negoci redó que té moltes possibilitats de recaure en l’única promotora que s’ha presentat al procés d’adjudicació, propietat del marit de la diputada Alma Alfonso, que, al seu torn, pertany a l’executiva del PP de València que presideix precisament l’alcaldessa María José Catalá.
L’Ajuntament de València va encarregar l’estudi de viabilitat econòmica del contracte a l’empresa Raizde3 SL, que té com a objecte social, a més de la construcció, l’“actuació com a comissionista”. L’informe de la Intervenció municipal confirma que el milionari ‘supercontracte’ descarta el cobrament d’un cànon per a l’empresa adjudicatària de la construcció dels 221 habitatges, amb un valor estimat de 413,5 milions d’euros i una duració de 65 anys, amb possibilitat de pròrroga durant una dècada.
D’altra banda, els plecs de prescripcions tècniques del contracte estan firmats, entre altres, per una cap de secció del consistori germana d’Alfonso Novo, exregidor popular de Rita Barberá i actual director gerent de l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV).
La Intervenció municipal, tal com va informar aquest diari, també va lamentar que l’informe de viabilitat econòmica, del mes d’abril passat, es va elaborar per part de “personal alié” a l’Ajuntament de València , “sense que conste cap vistiplau o acceptació per personal responsable de la corporació municipal”.
A més, els plecs del contracte no exigeixen a l’empresa una garantia provisional del tres per cent del total del pressupost d’execució material i un altre tres per cent del valor de les parcel·les (calculat pels tècnics municipals en 196.196 euros).
En els solars de Nou Moles, el contracte, amb un termini d’execució de les obres de tres anys, inclou la construcció de tres edificis de fins a set altures amb àtic, mentre que en el barri de Sociòpolis, a la Torre, la promotora construirà, en cas de resultar finalment adjudicatària, una torre de 20 altures i 95 habitatges.
La memòria justificativa del contracte argumenta la necessitat de licitar conjuntament en un únic lot l’atorgament del dret de superfície de les quatre parcel·les “amb la finalitat d’evitar que els licitadors opten únicament a les que, tot i ser perfectament edificables, ofereixen menys rendibilitat”.
Una “pilota molt greu”, segons el PSPV-PSOE
El nexe familiar entre el propietari de l’única promotora immobiliària que ha presentat una oferta al procés d’adjudicació i la diputada i dirigent del PP valencià, revelat per elDiario.es, ha escandalitzat el PSPV-PSOE, que ja va denunciar l’encàrrec de l’informe de viabilitat econòmica sobre el ‘supercontracte’ a una empresa que es dedica, a més de la construcció, a l’“actuació com a comissionista”, segons les dades que consten en el Registre Mercantil.
El portaveu socialista en l’Ajuntament de València, Borja Sanjuán, va demanar dijous a l’alcaldessa María José Catalá que “suspenga” la “pilota” del marit de la diputada Alma Alfonso, que va titlar de “molt greu”.
“Si Catalá permet que el sòl públic de València vaja a les mans dels familiars dels militants del PP, haurà inaugurat una nova etapa de corrupció a la ciutat de València, com ja van fer els seus predecessors”, va criticar Sanjuán.
0