Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Lobato determinará si el correo de la pareja de Ayuso escala hasta la Moncloa
Un mes después en la 'zona cero' de la DANA: drama de puertas para dentro
Opinión - ¡Nos comerán! Por Esther Palomera

Un document de la Confederació confirma que la Generalitat va disposar de totes les dades el dia de la DANA

Gràfic recollit al contracte elaborat a partir de les dades que la CHX va remetre a Emergències de la Generalitat.

Carlos Navarro Castelló

0

“Pedro Sánchez va dir ahir que el sistema no va fallar. No obstant això, en la mateixa documentació de la contractació del nou sistema d’alerta primerenca de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) reconeix no sols que el sistema sí que va fallar, sinó que es demostra que la CHX no tenia implantat el dispositiu que, segons la seua pròpia ministra, ‘salva vides’”. El president del Govern valencià, Carlos Mazón, es va pronunciar en aquests termes en les seues xarxes socials per tractar de posar el focus una vegada més en l’organisme dependent del Ministeri de Transició Ecològica (Miteco) i d’aquesta manera eludir responsabilitats per la gestió de la tràgica DANA que ha deixat ja 222 morts a València.

Mazón va adjuntar en el seu tuit un contracte d’emergència aprovat per la CHX per a reparar el Sistemes Automàtics d’Informació Hidrològica (SAIH), els sensors dels quals per a mesurar els aforaments dels cabals i els pluviòmetres van quedar danyats per les pluges torrencials. En virtut d’aquest sistema que s’utilitza en les confederacions de tot Espanya, quan l’aigua d’un cabal o la pluja recollida per un pluviòmetre supera uns llindars, es genera una alerta automàtica que s’envia al Centre de Coordinació d’Emergències (CCE) de cada autonomia. En aquest cas, la CHX i la Generalitat van acordar fa anys la remissió d’aquesta informació per correu electrònic, i així s’ha fet en els episodis successius de pluges torrencials.

El contracte a què es va referir Mazón inclou a més la instal·lació d’un Sistema d’Alerta Primerenca (SAP), dispositiu que se centra en l’anàlisi en temps real de les dades disponibles i incorpora previsions futures de pluges, per a obtindre mitjançant modelatge hidrològic una estimació dels futurs cabals circulants. El contracte ascendeix a 22,5 milions d’euros i s’ha adjudicat a Senda Desarrollo de Infraestructuras y Medio Ambiente SL.

Analitzat el document per elDdiario.es (complet al final de la informació), no hi ha cap al·lusió a possibles fallades en el sistema, sinó que fa un balanç de totes les dades recollides pels pluviòmetres i els sensors del SAIH el dia de la DANA, que es van enviar en quasi 200 correus al Centre de Coordinació d’Emergències (CEE) de la Generalitat Valenciana, on es va constituir el Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi), tal com va informar aquest diari. Unes dades a què, a més, tenen accés els membres de Protecció Civil del CCE (i qualsevol ciutadà) en temps real en la web de la CHX. A partir de tota aquesta informació que remet la CHX, correspon a Emergències i, si escau, al Cecopi prendre les mesures de prevenció necessàries. La més destacada, el missatge d’alerta als mòbils dels ciutadans, no va arribar fins a les 20.12 del 29 d’octubre.

En el seu tuit, Mazón assenyala un parell de paràgrafs que de cap manera evidencien cap mena de fallada en el sistema, almenys mentre van funcionar els pluviòmetres i els sensors, molts dels quals van quedar arrasats per la riuada. El primer paràgraf que assenyala el president diu: “L’experiència adquirida en la gestió d’aquest episodi ha mostrat la necessitat d’incorporar amb urgència un SAP al SAIH de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, per a anticipar el temps de resposta de les conques hidrogràfiques i reduir el temps d’avís a les autoritats competents en protecció civil”. A continuació, Mazón destaca el paràgraf següent: “En aquest sentit, es manifesta la necessitat urgent de disposar de sistemes que permeten una gestió anticipada en temps real dels riscos d’inundació, mitjançant un Sistema d’Alerta Primerenca que permeta una reacció a curt termini davant futurs esdeveniments de magnitud similar a la DANA recent”.

D’aquesta manera, més que fallades en el sistema SAIH, el que tracta de posar en relleu és que amb un SAP s’hauria millorat la gestió de l’emergència. No obstant això, una vegada més, es tracta d’un sistema que nodreix d’una informació més detallada els serveis autonòmics competents, és a dir, Emergències de la Generalitat, que serien igualment els encarregats d’interpretar-los i prendre mesures. Just el que van demorar el dia de 29 fins a les 20.12, malgrat tindre un avís roig de l’Aemet des de les 7.36, alertes hidrològiques de la CHX des del matí, amb rius desbordats i persones desaparegudes, i quasi 200 correus amb informació de cabals i pluges recollides en les diferents zones afectades. Mentrestant, Mazón va continuar amb la seua agenda com si no passara res, se’n va anar de dinar amb una periodista valenciana i no va aparéixer pel Cecopi fins passades les 19.30.

A més, segons van explicar fonts de la CHX a aquesta redacció, totes les confederacions d’Espanya funcionen amb el mateix SAIH i tan sols les de l’Ebre, el Tajo i el Miño-Sil compten a més amb el suport d’un SAP. De fet, amb el mateix SAIH el Govern del Botànic va gestionar el 2019 la DANA que va assolar el Baix Segura. La diferència és que en aquell episodi amb unes pluges torrencials de fins a 500 litres per metre quadrat a Oriola, es va actuar a 48 hores de l’emergència amb la suspensió de les classes en la zona i la convocatòria del Cecopi. Va haver-hi danys materials milionaris, però els danys personals van ser molt menors que a València, amb dos morts a Oriola i un a Sant Fulgenci.

Etiquetas
stats