Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

València ajorna la revisió cadastral pendent des de fa 12 anys i evita una pujada a l’IBI amb vista a les eleccions del 2023

Façana principal de l'Ajuntament de València

Carlos Navarro Castelló

0

“Ho deixem en estudi, està avaluant-se la possible repercussió”. Així s’ha pronunciat el regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de València, Ramón Vilar, sobre l’anunci fet el mes d’agost passat referent a la sol·licitud a la Direcció General del Cadastre de la revisió dels valors cadastrals de la ciutat, pendent des de fa 12 anys.

Vilar va comentar llavors que després de l’estiu se sol·licitaria oficialment al departament dependent del Ministeri d’Hisenda l’inici dels tràmits per a la revisió de la ponència de valors, perquè l’actual està 22 anys en vigor i està desfasada.

Aquests valors serveixen com a referència per a definir el que ha de pagar cada veí i veïna per l’impost sobre béns immobles (IBI), en funció de la zona on viu. No obstant això, tal com ha confirmat l’edil, de moment aquesta decisió queda aparcada.

Com va informar eldiario.es, aquesta revisió podria implicar un increment del tribut esmentat i, si es compliren els terminis habituals, podria ser aplicable en any preelectoral, amb vista als pròxims comicis municipals del 2023, amb el cost polític que pot comportar.

Aquest aspecte pot haver sigut un dels que han fet que el Govern municipal s’haja replantejat la iniciativa, més encara després de l’al·luvió de crítiques que ha rebut de l’oposició per l’augment del rebut de l’aigua i de diferents impostos municipals previstos per a enguany.

Segons el Ministeri d’Hisenda, aquest tipus de processos comporten normalment un termini entre un any i mig i dos anys, per la qual cosa, si s’iniciara després de l’estiu com estava previst, acabaria l’any 2021 i entraria en vigor l’any 2022, un abans de les pròximes eleccions.

L’exemple recent més semblant a una ciutat com València s’ha viscut a Barcelona, municipi que estava 16 anys sense actualitzar els seus valors. A la ciutat comtal el procés de tramitació va durar dos anys i va entrar en vigor l’1 de gener de 2018, amb un increment dels valors cadastrals del 21% aplicats de manera prorratejada durant els 10 anys de vigència de la revisió.

Això no significa que el rebut de l’IBI experimente finalment un augment del 21%, ja que el valor cadastral és només la base imposable del tribut, al qual cal afegir el tipus de gravamen que aplica cada ajuntament i que es pot modular perquè la pujada siga progressiva.

Vilar ja va comentar en aquest sentit que la possible pujada a l’IBI que pot generar la revisió cadastral és una cosa que tenen en compte i que, si es produïra, rebaixaran el tipus municipal per a absorbir-la i deixar-la sense efecte.

“La revisió no implica necessàriament una pujada de la quota líquida que paguen els veïns”, ha explicat.

De fet, ha recordat que en els últims pressupostos generals de l’Estat el llavors ministre Montoro va apujar l’IBI 4 punts als municipis que, com València, no havien actualitzat els seus valors cadastrals en els últims 10 anys, “una pujada que aquest ajuntament progressista va neutralitzar abaixant el tipus municipal”. Per a enguany, pel mateix motiu, la pujada serà del 3%.

L’any 2007, quan va caducar l’última revisió cadastral que es va aplicar a València l’any 1997 (tenen un període de validesa de 10 anys) amb el PP de l’exalcaldessa difunta Rita Barberá al capdavant del consistori, va haver-hi una amenaça d’inici del procés, però finalment es va paralitzar precisament per por al cost polític que hauria comportat un augment important de l’impost en plena crisi econòmica.

Etiquetas
stats