Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Calatrava, centre de la crítica de la primera falla de l’Ajuntament del canvi de València

Imatge del projecte de monument municipal per al 2017 'València, Ca la Trava'

Toni Cuquerella

València —

La primera falla municipal de l’Ajuntament de València dirigit per Joan Ribó (la d’enguany es va heretar del PP) promet no deixar indiferent ningú, ni en el món faller ni en el món polític. Amb el lema “València, Ca la Trava”, el monument dissenyat per l’artista faller Manolo García tindrà com a peça principal el projecte de la torre de telecomunicacions ‘nonat’ de Santiago Calatrava per a la Ciutat de les Arts i les Ciències, projecte que va nàixer en l’era socialista i que, amb l’entrada del PP al govern de la Generalitat, es va canviar pel Palau de les Arts. Així, l’argument director seran els projectes pensats i no executats a la ciutat, simbolitzats en aquest cas per la torre.

El regidor de Falles, Pere Fuset, advertia que la pròxima falla trencarà els lligams amb els monuments anteriors de l’època del PP i, després de reconéixer que a la plaça de l’Ajuntament s’han plantat “veritables obres d’art”, assenyalava que la falla era “anòmala”, perquè “no hi havia crítica, hi faltava aquest esperit que ha de tenir una falla: que parlara. Si una falla no parla, no és falla”. D’altra banda, Fuset també apuntava que la falla inclourà crítica “plural” i que “hi haurà per a tots”.

De fet, per a legitimar encara més la tria del projecte, s’ha recordat que ha estat escollit per un jurat d’experts en disseny i en arts plàstiques que, al seu torn, han estat elegits per institucions convidades al procés, a diferència de l’etapa política anterior, en què els regidors del govern del PP i de l’oposició triaven la falla.

Els autors del projecte també han volgut subratllar que la falla no vol rabejar-se en la crítica a Santiago Calatrava, sinó que es refereix a la ciutat en general i als projectes frustrats, per això es titula ‘València, Ca la Trava’. Entre les novetats tècniques per a la pròxima falla en destaca la monumentalitat, ja que serà gairebé el doble d’alta, amb 40 metres (23 metres va fer d’alt la del 2016). A més, per les característiques que tindrà, es farà alçar ‘a tomb’, és a dir, a mà, tècnica semblant a la que s’utilitzava per a alçar els obeliscos a Egipte.

Polèmica

PolèmicaEl fet d’usar Calatrava com a joc de paraules o ser objecte de crítica pública no és cap novetat. Així doncs, cal recordar que Esquerra Unida ja va posar en marxa la web ‘calatravatelaclava’ amb la intenció de denunciar els projectes de l’arquitecte, els problemes que comportaven i, especialment, el cost.

Aquesta iniciativa política, però, va ser denunciada pel mateix Santiago Calatrava, que considerava que era una intromissió a l’honor i que hi havia injúries i vexacions, per això es va condemnar EU a una multa de 30.000 euros. Però aquesta multa només afectava el nom de la web, que es va haver de canviar per un altre nom reivindicatiu ‘calatravanonoscalla’, perquè el jutge mateix va admetre la legitimitat de la crítica a l’arquitecte.

Etiquetas
stats