Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ximo Puig busca suports econòmics al Canadà a pesar del rebuig del seu partit del CETA

El president de la Generalitat i el conseller de Economía amb la representant de la Reina a Ontario

Laura Martínez

El Consell de Cambres de la Comunitat Valenciana va organitzar dissabte passat una missió comercial al Canadà per aprofitar al màxim el tractat de lliure comerç entre aquest país i la Unió Europea. Els empresaris valencians hi van anar liderats pel president de la Generalitat, Ximo Puig, encarregat de defensar les bondats dels productes valencians entre els líders canadencs.

El tractat de lliure comerç del Canadà amb la Unió Europea es va signar el 2016 i els estats membres van haver de ratificar-lo. No van ser pocs els que hi van manifestar el seu rebuig. Entre aquests, el partit del president autonòmic, que en les Corts Valencianes va votar una proposta de Podem –presentada en totes les cambres simultàniament– que demanava al Govern central que no ratificara l’Acord Econòmic i Comercial Global (CETA, per la seua sigla en anglés).

No obstant això, el president valencià sempre s’ha mostrat favorable a aquest tractat, emparant-se en el fet que seria positiu per a les empreses valencianes, “una oportunitat” per a les economies exportadores. En la delegació també ha participat Salvador Navarro, president de la Confederació Empresarial Valenciana, que aplaudeix aquest viatge i el tractat en un vídeo difós per la Generalitat.

A més, en la cambra autonòmica ha explicat que cal explorar les possibilitats comercials de l’acord. Les declaracions es van produir mentre el PSOE en el Congrés s’abstenia en aquesta votació –no sense haver-ho repensat unes quantes vegades–, per la qual cosa, a més, servien per a marcar distàncies amb Pedro Sánchez i amb el rival autonòmic de Puig, Rafa García.

Els parlamentaris socialistes en les Corts Valencianes van accedir a protegir la proposta de la formació morada per no trencar la unitat de vot amb els seus socis, Compromís i Podem, alhora que van criticar que la “falta de transparència i l’ocultisme” en l’acord feien “saltar les alarmes”, i van considerar per això que era necessari “tenir a l’abast tota la informació disponible, més enllà d’ideologies i d’interessos”, en paraules de la seua diputada Noelia Hernández.

Setmanes abans, al maig, Podem va criticar que el PSPV “va votar en les Corts Valencianes en contra d’una moció de Podem en què es reclamava una consulta ciutadana sobre el CETA, i se sol·licitava un dictamen del Tribunal Constitucional sobre la seua compatibilitat amb la Constitució Espanyola”, juntament amb Ciutadans i el PP. Ara, el president encapçala una missió comercial basant-se en un acord qüestionat.

La postura del PSOE en el Congrés respecte d’aquest tractat també ha anat variant. Pedro Sánchez en va impulsar la defensa en el partit –també la del TTIP– en la seua primera fase com a mandatari i va elaborar diversos argumentaris a favor. A més, va fer la tesi doctoral sobre els tractats de lliure comerç. Després del seu derrocament com a secretari general i el seu retorn en véncer Susana Díaz en les primàries, va optar per l’abstenció.

Etiquetas
stats