Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Bandes o solistes, del rock, el reggae o l'ska a la música d'arrels i els ritmes tradicionals, una sèrie audiovisual d'eldiariocv.es, amb la col·laboració d'InfoTV en la producció, se centra al llarg de 12 setmanes en algunes de les principals veus del fenomen musical en la llengua dels valencians.

Àlex Martínez (Tardor): “Situacions com aquesta deixen al descobert la fragilitat del sector”

Laura Julián

València —

0

Amb la intenció “d’acostar” la música valenciana a les nostres llars, en eldiario.es hem volgut recuperar el cicle ‘Cançons de prop’, un extraordinari recorregut per algunes de les principals veus del potent catàleg valencià. Els dotze episodis d’aquesta sèrie de reportatges audiovisuals es van gravar fa ara tres anys en un context radicalment diferent a l’actual estat de confinament. Per això, no hem volgut perdre l’oportunitat de preguntar-los als seus protagonistes com estan, com porten la quarantena, com pensen que serà el futur d’aquest incert escenari per a un sector ja precaritzat com és la música.

Amb Tardor arribem al seté episodi de Cançons de Prop. Parlem amb Àlex Martínez, compositor, guitarra i veu del quintet format per Cesc Domènech (bateria), David Garcia (guitarra elèctrica i cors), Yeray Calvo (teclats i cors) i Tono Hurtado (baix, percussió i cors). El passat novembre van presentar El Mal Pas, el quart disc de la jove formació valenciana i el primer autoproduït.

Les mesures adoptades per fer front a la COVID-19 van provocar que s’ajornaren els concerts de presentació del vostre últim disc ‘El Mal Pas’ en Barcelona i Madrid. Què suposa per a un grup com el vostre tota aquesta onada de cancel·lacions?

És un contratemps, perquè just començàvem la gira de presentació d''El Mal Pas', el nostre quart disc, i hem hagut de cancel·lar tots els concerts que teníem programats. Però el nostre no deixa de ser un problema relatiu: els concerts que no puguem fer ara, els farem més avant. Hi ha situacions, dins del sector musical però sobre tot fora, molt més compromeses i dures que la nostra, gent per a qui esta situació és realment dramàtica. Nosaltres hem de sentir-nos afortunats per estar bé, tindre paciència i tota la solidaritat del món amb qui està patint més.

I a nivell col·lectiu, com penseu que pot afectar al sector?

El sector musical està patint molt amb aquesta situació, sobretot perquè la indústria musical en els últims anys ha basat la major part dels seus ingressos en els directes, i ara els directes no es poden fer. I no se sap quan podran tornar a fer-se, perquè quan acabe l'estat d'alarma haurà de passar un temps abans no es puga tornar a fer un festival de música o un concert multitudinari. Ara mateix és tot una incògnita. La majoria de músics ens movem en un ecosistema molt precari per al treballador, i situacions com aquesta deixen al descobert la fragilitat del sector. Esperem que totes les reflexions que ara tenim temps de fer es convertisquen en accions quan tot açò passe.

Durant aquests dies de confinament esteu mantenint el contacte amb el vostre públic mitjançant les xarxes socials amb concerts en directe i per streaming. No obstant això, hi ha artistes crítics amb aquesta opció, ja que són continguts gratuïts. Què en penseu?

Personalment, no estic d'acord amb aquestes crítiques. Crec que estem vivint una situació excepcional en la qual professionals de tots els sectors estan oferint allò que saben fer, via telemàtica i gratuïta, per a ajudar a la gent a passar el confinament sense desquiciar-se, a fer més agradables els dies de la gent, tancats entre quatre parets. La meua parella és odontòloga i està fent cursos a través d'Instagram, que ofereixen clíniques que de normal cobren, i no precisament poc, per aquestes formacions. I així amb milers d'exemples. Jo vaig fer un curs l'altre dia amb Ibán Yarza per a millorar la meua tècnica a l'hora de fer pa. Podria fer una llarga llista. Nosaltres fem cançons. I les oferim als nostres seguidors i seguidores a través de les plataformes de què disposem avui dia, de la mateixa manera que molta altra gent ofereix allò que sap fer, ni més ni menys. Pense que, a més, la cultura, en essència, està feta per a ser compartida. Ara mateix, de manera gratuïta, però la gent que ens escolta ara en streaming, en gran part és gent que ha pagat per vindre als nostres concerts i ha comprat els nostres discos. És una manera molt bonica de seguir en contacte amb ells i elles durant aquests temps tan estranys.

Quina cançó del vostre grup triaries per animar-nos durant aquests dies de confinament?

La cançó 'No necessite més', del nostre disc 'El Mal Pas'. És una cançó que sempre que toque em transmet molta energia, m'eleva. A més, és una cançó que parla de com algú pot sentir-se ple només amb la presència d'una altra persona. Crec que és interessant reflexionar, en aquests dies de confinament, sobre la plenitud que ofereix compartir un espai i un temps i la que ofereix la soledat, cadascuna amb les seues mancances.

Sobre este blog

Bandes o solistes, del rock, el reggae o l'ska a la música d'arrels i els ritmes tradicionals, una sèrie audiovisual d'eldiariocv.es, amb la col·laboració d'InfoTV en la producció, se centra al llarg de 12 setmanes en algunes de les principals veus del fenomen musical en la llengua dels valencians.

Etiquetas
stats