Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

València culpa Economia del caos dels horaris comercials i exigeix solucions

La secretària autonòmica, María José Mira, el regidor Carlos Galiana, el conseller d’Economia, Rafa Climent, i el director general de Comerç, Natxo Costa.

Voro Maroto

L’Ajuntament de València trau foc pels queixals amb la Conselleria d’Economia pel caos dels horaris comercials. Els errors de la Generalitat han convertit en paper mullat l’acord entre l’alcalde Joan Ribó i els comerços per a restringir a només dues zones l’obertura en diumenge amb l’emprenyament consegüent del regidor de comerç, Carlos Galiana.

L’anunci d’El Corte Inglés que tornarà a obrir el primer diumenge de juliol el seu establiment a Nuevo Centro ha estat la gota que ha fet vessar el got. Galiana, amb subtilesa, ha deixat clar que la marxa arrere en la regulació d’horaris –i la solució per a tornar al pacte entre consistori i grans empreses del sector– és responsabilitat d’Economia.

“En l’Ajuntament estem preparats per a tornar a negociar amb les grans superfícies comercials quan la Conselleria ens indique que podem fer-ho, però de moment són ells els que han d’indicar quins són els passos pròxims, ja que l’Ajuntament ja va fer els deures quan pertocava”, diu Galiana en un comunicat.

El regidor de Comerç es desmarca del caos dels horaris i exigeix als companys de Compromís –Economia té un conseller d’aqueix partit, Rafa Climent– solucions. La Generalitat ha de “regular i establir com més prompte millor” el marc perquè els ajuntaments ordenen els horaris. “A hores d’ara, des de l’Administració municipal encara no podem iniciar la negociació d’una proposta nova”, lamenta Galiana.

Història d’un disbarat

Un centre comercial de València (Arena, al costat de l’estadi del Llevant) i un altre d’Alacant (El Corte Inglés) van recórrer per via administrativa la decisió avalada per la Direcció General de Comerç, gestionada per Compromís, sobre l’obertura de grans superfícies en diumenges i festius. La resolució del recurs va correspondre a un altre departament de la Conselleria d’Economia, la secretaria autonòmica, dirigida per una independent escollida pel PSOE, María José Mira.

Les relacions entre ella i els companys de govern (el conseller, Rafa Climent, i el seu equip) són hostils des de fa mesos. En aqueix context, Mira va sol·licitar als advocats de la Generalitat un informe sobre el recurs de les grans superfícies. El dictamen va ser clar: no es va justificar prou la restricció horària i, sobretot, no es va escoltar els afectats per la decisió.

Comerç va exigir a Mira que tombara els recursos al·legant que l’informe no era vinculant. La secretària autonòmica en va demanar un de complementari als serveis jurídics de la Conselleria, que es van expressar en termes semblants als dels seus col·legues de la Generalitat. Fonts del Consell van explicar que, amb aqueixos antecedents, no estimar els recursos hauria estat temerari: aplanaria el camí per a una victòria ja en el jutjat d’Arena i El Corte Inglés i, en el pitjor dels casos, podria suposar un delicte de prevaricació.

A l’espera que es resolga el greuge, s’ha tornat a la normativa anterior, molt menys restrictiva amb les grans superfícies. Arena, per exemple, ja obri els diumenges. El mateix farà El Corte Inglés de Nuevo Centro, també a València. Tant la Generalitat com l’Ajuntament volen restringir la llibertat horària per a protegir els treballadors dels centres comercials forçats a treballar en diumenge i, en el marc d’un nou model productiu, promoure el comerç menut i de proximitat.

En això treballa la Conselleria d’Economia. L’Ajuntament, com recorda Galiana, ja va fer els deures en el moment que pertocava”.

Etiquetas
stats