Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

'Mal del Cap', un festival contracultural a l'illa del luxe

Cartell del festival Mal de Cap.

Esther Cabezas

Eivissa —

0

Aquest cap de setmana se celebra a Eivissa el primer esdeveniment d'un festival, 'Mal del Cap, Narratives Mal Dites', que compleix en aquesta edició el seu X aniversari, amb una oferta de música en directe, stand-up, curtmetratges i humor gràfic, principalment, i amb la participació d'artistes destacats del costat més underground de la cultura actual. O, com l'organització explica a elDiario.es, és un esdeveniment de “contracultura a l'hivern, gratis, amb perspectiva de classe i gènere, a l'illa del luxe on res no és gratis”. Noms com Flavita Banana, Yúnez Chaib, Vanessa Valero, Darío Adanti o David Sainz (de la sèrie de Youtube 'Malviviendo' i estrenant en aquests moments 'En fin' a Prime) participen en aquesta edició que desplegarà una oferta cultural no mainstream fins al proper 30 de novembre.

Un festival on l'electrònica no té cabuda. “Un esdeveniment de la perifèria, consolidat a nivell estatal com un referent de la contracultura, que continua apostant per les noves narratives audiovisuals i propostes artístiques innovadores”, segons explica Inma S. Martín, directora del projecte. Mal del Cap es presentava el passat 8 de novembre a l'auditori-teatre de Can Jeroni, a Sant Josep de sa Talaia, amb la participació de l'humorista català Magí García, conegut anteriorment com a 'Modgi', que va acudir a aquesta vernissage amb el seu darrer espectacle 'Quanta dignitat'; una proposta que servia per donar a conèixer el to del que el públic trobarà aquesta setmana que ve. “Humor afilat, crítica social i creativitat en estat pur”, explica el codirector de 'Narratives Mal Dites', Pedro López.

Yúnez Chaib de 'La Revuelta' i David Sainz de 'Malviviendo'

La programació de Mal del Cap ha arrencat aquest dissabte a la plaça de Vara de Rey, al centre d'Eivissa, amb la música en directe de Pussydònia, “una banda local que canta en eivissenc”. Han estat també Cheetos Magazine, grup de rock progressiu de Barcelona i Los Gandules, duet aragonès que barreja humor i música, en una aposta artística cada cop més àmplia. I és que el festival ha anat canviant-ne el contingut des dels inicis.

“Els curts segueixen aquí perquè van ser l'origen, però cada vegada tenen menys protagonisme, de fet aquest any només hi ha un dia i la resta tenen dues o tres activitats que són xous, espectacles, conferències, concerts… De seguida vam veure que amb els curts no n'hi havia prou, que calia donar-li una volta de rosca per tal que hi hagués lloc per a propostes diferents i va ser quan vam incorporar les noves narratives”, concreten des de la direcció del festival. L'objectiu del Mal del Cap és donar cabuda a artistes que traspassen barreres, també les de gènere (artístic). “Uns fan música i poesia, altres fan literatura a Twitter, cosa que s'ha anomenat twiteratura…”, concreta Martín.

“El festival de la contracultura” ha anat evolucionant des de la seva primera edició ara fa 11 anys, ja que hi va haver una aturada “provocada per la pandèmia del COVID-19”. “Hem anat evolucionant a diferents disciplines artístiques. Comencem com un festival de curts, ja que en aquells anys no hi havia a Eivissa cap certamen d'aquest tipus, a excepció d'un de petit a Sant Antoni, i ja convidem a David Noguera, que ha continuat assistint al festival. De fet, el festival s'ha fet per ell”, explica Inma S. Martín amb sorna, en referència a l'escassetat d'aquest tipus d'oferta cultural a Eivissa i la pulsió dels organitzadors de Mal del Cap on a les Pitiüses el públic pogués accedir a aquest tipus d'espectacles, més habituals a les grans ciutats.

Així mateix, el Mal del Cap ha anat guanyant prestigi a nivell nacional perquè és un esdeveniment alternatiu i per la seva oferta eclèctica. “És un festival arriscat que any rere any ha anat guanyant adeptes a Eivissa i fora. El boca-orella és molt important en aquest tipus d'esdeveniments i, en el nostre cas, la promoció que ens fan els nostres convidats no té preu. Si no, no hauríem pogut portar personatges del nivell de Nacho Vigalondo o Josele Santiago, per esmentar-ne alguns”, explica S. Martín.

Un esdeveniment de posthumor, cinema, humor gràfic i música

Entre els convidats d'aquest any no podia faltar “l'inclassificable humorista” Miguel Noguera, que serà dimarts que ve, 26 de novembre, al Centre Cultural Can Ventosa amb el seu 'Ultrashow', un monòleg desconcertant construït a partir de les retallades d'actualitat més immediata. Abans, en aquest mateix espai, tindrà lloc la presentació esperada de la websèrie dels barcelonins Atractives Smithers.

L'endemà, el 27 de novembre, la il·lustració i l'humor gràfic prendran protagonisme amb l'espectacle audiovisual 'España Futurista', del dibuixant i músic Paco Alcázar. A continuació, se celebrarà un col·loqui titulat “Riem amb. .”, on grans noms de l'humor gràfic com Flavita Banana (que publica des del 2021 a El País i el treball de la qual ha estat qualificat, com explica a la seva web, com a “humor trist, una barreja de costumisme i absurditat”), Mamen Moreu i Darío Adanti (un dels autors més renovadors de la historieta còmica a Espanya i un dels fundadors de la revista Mongòlia, on escriu i dibuixa, i col·laborador de la revista El Jueves) debatran sobre l'estat de l'humor a l'era d'internet i les xarxes socials.

L'stand-up serà un altre dels plats forts del festival, amb humoristes emergents com Yúnez Chaib, de La Revuelta, Vanesa Valero Lokiu i Didac Alcaraz, que actuaran el 28 de novembre a Can Ventosa. “El seu estil irreverent i proper abordarà temàtiques que connecten directament amb el públic jove, demostrant que la comèdia espanyola viu un moment d'esplendor”, expliquen des del festival.

“Són espectacles i artistes diferents. És el que s'anomena el posthumor. Els capdavanters del posthumor rebutgen aquesta etiqueta, però és una manera de poder parlar d'aquest estil. És un tipus d'humor entre el gagá, el surrealista i una experiència narrativa que traspassa allò que és còmic i no ha de fer riure; de vegades es torna en drama”, assegura la direcció de l'esdeveniment.

Els curts de l'edició juvenil es projectaran els dies 26, 27 i 28 de novembre al Centre de Creació Jove C19, a Eivissa. La secció oficial a concurs es durà a terme el 29 de novembre a l'Auditori de Can Jeroni (Sant Josep). A més, aquell mateix dia, el públic podrà assistir a una xerrada sobre la sèrie “En fin”, de Prime Video, amb la presència del seu director, David Sainz (de la sèrie de Youtube 'Malviviendo'), i el guionista, Enrique Lojo, els quals compartiran les seves experiències i secrets creatius darrere de la producció.

El tancament del festival se celebrarà el proper dissabte 30 de novembre, a l'emblemàtic Can Jordi Blues Bar, amb el lliurament de premis als curtmetratges i amb més música, en aquest cas de la mà de formacions femenines. Obrirà la jornada de cloenda grup eivissenc de pop rock, Ruda. El colofó final el posarà Tiburona, que presentarà a Eivissa el seu nou treball 'Ens extingim', després del gran èxit de crítica i públic del seu primer lliurament i del seu tema 'Pensant en tu', un xut del punk rock fresc i actual en espanyol.

En Can Jordi es pot visitar també l'exposició ‘10 anys d'art gràfic’, que recull tots els cartells dissenyats per a Mal del Cap des de la seva primera edició. “Increïbles cartells que han elaborat grans il·lustradors. Hi ha cartells de grans artistes del panorama nacional com Didac Alcaraz, Paco Alcázar, Monstre Espagueti, Manuel Bartual, Alba Diethelm i Carla Berrocal, així com dels eivissencs Juanjo Ribas i Pau Kokura. A més, el cartell del X Festival Mal del Cap, Narratives Mal Dites, el d'enguany, és obra del famós dibuixant i escriptor Miguel Brieva”, concreta Inma S. Martín.

En aquests deu anys, ‘Malament del Cap- Narratives Mal Dites’ ha ofert espectacles i artistes “que desafien les normes establertes, referents del posthumor, el cinema alternatiu i la cultura d'internet”. Noms com Jordi Costa, Esty Quesada ‘Soy una pringada’, Nacho Vigalondo, Fermín Muguruza, Josele Santiago, Julián Genisson, Lorena Iglesias, Lidia García, ‘Queer cañí bot’, Carlo Padial o Venga Monjas, entre altres.

Art i cultura fora de temporada

Un dels aspectes més interessants d'aquest festival és que se celebra fora de la temporada turística habitual, “oferint una oferta cultural alternativa que posiciona Eivissa més enllà del tradicional concepte de sol i platja, i dinamitzant el panorama artístic insular als mesos de tardor”, ressalten des de l'organització. “Demostrant que Eivissa té molt a oferir més enllà dels openings i els closings de les discoteques. En aquest context, el Mal del Cap és tota una aposta per la desestacionalització del turisme, fomentant un interès cultural que atrau tant residents com visitants a la recerca d'experiències diferents”, conclouen.

L'associació Mal del Cap, creada el 2014, ha estat fonamental en aquest esforç, apostant per la cultura independent i promovent la creació d'espais per a l'experimentació i el diàleg.

Etiquetas
stats