Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El testimonio de una mujer que señala a Errejón: “Todo iba de sus ansias de dominar”
La jueza investigará si Quirón fue colaborador en el fraude de la pareja de Ayuso
Opinión - Errejón y los etcétera. Por Rosa María Artal

L'ancià que va matar el lladre que va assaltar ca seva a Mallorca tornarà a ser jutjat el 7 de novembre

A la dreta, assegut darrere dels advocats i el fiscal, l'ancià que va matar un lladre que va assaltar casa seva a Porreres el 2018. A l'esquerra, a la banqueta, un dels acusats per participar en el robatori.

Esther Ballesteros

Mallorca —

0

Pau Rigo, el jubilat que fa un any va ser declarat culpable -i posteriorment absolt- de matar amb la seva escopeta un dels lladres que va assaltar el seu domicili a Porreres (Mallorca) el febrer del 2018, tornarà a seure al banc dels acusats el proper mes de novembre. L'Audiència Provincial de Balears ha assenyalat per al dia 7, a partir de les 9.30 hores, la constitució del jurat popular, mentre que els dies següents tindran lloc les declaracions dels acusats -també seran jutjats novament els tres homes que van entrar al seu habitatge juntament amb l'assaltant mort- i els testimonis. Està previst que el judici es prolongui durant dues setmanes. La defensa de l'home reclama novament l'absolució del seu patrocinat en al·legar que va actuar en defensa pròpia.

Tot just uns mesos després de ser declarat culpable mitjançant una resolució que va desencadenar la controvèrsia i va reobrir el debat sobre la legítima defensa, la Justícia va anul·lar el veredicte de culpabilitat per diversos errors en el seu plantejament i l'Audiència Provincial va exonerar finalment l'ancià en considerar que no hi havia “prou” proves que l'acusat tingués “ànim de causar la mort” de l'atracador. Tot i això, el mes de maig passat, el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) declarava nul·la l'absolució a petició de la Fiscalia i ordenava la repetició del judici.

El lletrat Eduardo Valdivia exerceix ara la defensa de l'octogenari i en l'escrit que va presentar a principis de setembre per reclamar la seva absolució fa especial èmfasi que, després que dos encaputxats entressin a casa de Rigo armats i tractessin d'agredir-lo quan van ser sorpresos en ple robatori, el jubilat, en esquivar l'agressió, va disparar en un gest de defensa, però sense cap intenció d'acabar amb la vida del lladre, a qui, en no portar les ulleres posades, ni tan sols arribava a distingir.

La Sala Civil i Penal del TSJIB va ordenar repetir la vista oral per aquests fets en considerar que s'havien infringit normes essencials causants d'indefensió en relació amb el veredicte així com en relació amb les majories necessàries per obtenir-les. La vista s'haurà de celebrar amb un altre jurat popular i magistrada diferent o magistrat president. El judici contra Rigo i tres dels quatre assaltants que també van ser jutjats al seu dia haurà de ser dut a terme íntegrament amb la presència de tots els processats.

L'ancià defensa que va actuar en defensa pròpia

A més de l'àmplia repercussió generada, el fet que el primer resultat del judici fos de culpabilitat va aixecar la polseguera sobre si en aquest cas es va produir o no una reacció proporcionada per part del jubilat. En la seva declaració al judici, l'amo de l'habitatge va al·legar que va actuar en defensa pròpia i la de la seva dona davant la por i el temor que va sentir estar vivint un segon robatori en menys de tres mesos. El primer havia estat dut a terme per individus amb la cara tapada que es van endur 30.000 euros. Dos eren els mateixos que els de l'assalt posterior.

En concret, els fets es remunten al matí del 24 de febrer del 2018, quan els germans Fredy i Mauricio E. –el lladre mort–, animats per Pep S. i Marcos R., també acusats, van assaltar la casa de l'ancià, als afores de Porreres, per robar els diners de l'habitatge. Els dos germans van accedir a la finca amb passamuntanyes per evitar ser reconeguts, uns guants i eines amb què obrir la caixa forta. Quan l'ancià sortia a passejar –suposadament, sabien que ho feia habitualment– el van abordar per l'esquena i li van exigir els diners.

Versions contraposades

Les versions de les parts van diferir, no obstant, quant a les suposades agressivitat i violència emprades per exigir el botí. La defensa de l'ancià va assegurar a la vista oral que li van posar al coll un ganivet de grans dimensions, extrem que van negar els advocats dels acusats, i que la violència va ser in crescendo mentre li demanaven més i més diners. La Fiscalia, per part seva, sostenia que el van agafar per l'esquena i li van tapar la boca perquè no cridés, mentre que, dins de la casa, haurien empès la seva dona, fent-la caure.

Després que els dos germans baixessin al soterrani, s'apoderessin d'un total de 15.000 euros repartits en motxilles i tornessin a pujar, l'ancià va agafar una escopeta de caça i va disparar a l'abdomen Maurici. En aquest punt, les versions tornaven a xocar. L'ancià assegura que els va comminar que marxessin i que ells, en lloc de fer-ho, es van abalançar sobre ell, moment en què va disparar. En canvi, la Fiscalia i els altres acusats diuen que va esperar el retorn dels lladres al saló i, quan pretenien sortir amb els diners, va disparar. Després, Fredy E. es va abalançar sobre l'autor del tret i el va colpejar per després carregar amb el seu germà a l'esquena i fugir amb els diners.

Etiquetas
stats