Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Feijóo es bolca amb Mazón malgrat els forats en la gestió de la DANA i les protestes ciutadanes

El president de la Generalitat Valenciana i del PPCV, Carlos Mazón, i el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, durant una trobada de feina amb alcaldes i càrrecs del PP.

Aitor Riveiro

0

“Carlos, estem orgullosos que seguisques treballant i donant la cara”. Les paraules són d'Alberto Núñez Feijóo, i el Carles que l'enorgulleix és Mazón, el president de la Generalitat Valenciana que va estar absent durant hores el 29 d'octubre passat, el dia de la DANA que va provocar pluges torrencials, el desbordament de rius i canals i, com a conseqüència, 224 morts. Tot i les contradiccions del president, els forats en la gestió de les tempestes, les multitudinàries manifestacions que han demanat la seva dimissió, Feijóo ha decidit arrancar el 2025 amb un tancament de files absolut amb Mazón, que ha de ratificar el seu lideratge al capdavant del PPCV aquest mateix any.

El líder de l'oposició ha elegit la Comunitat Valenciana per fer el seu primer viatge del 2025, com s'han encarregat de remarcar tant ell com el seu equip de comunicació. Un periple de dos dies per la província afectada per la DANA del 29 d'octubre amb dos jornades ben diferenciades. La primera, en secret i en solitari, per conèixer “de primera mà” l'estat de la “reconstrucció” dels quantiosos danys materials provocats per les riuades.

Aquest dia Feijóo no es va deixar gravar pels periodistes i va preferir no deixar-se veure amb Mazón. Tot i els aplaudiments que rep el líder del PP valencià dels seus diputats o càrrecs orgànics, els carrers de la capital valenciana s'han omplit fins a tres vegades per protestar per la gestió de la DANA, en particular per les hores que Mazón va estar en un luxós restaurant, suposadament menjant amb una periodista a qui, segons el relat de la Generalitat, hauria oferit en aquest dinar dirigir la televisió pública autonòmica.

No és l'única versió que ha donat Mazón sobre on va estar a les hores clau del 29 d'octubre. El president valencià s'ha negat a aportar el tiquet del menjar, cosa que està obligada per la llei de transparència com a cap de l'Executiu. La seva resposta va ser dir que aquesta factura la va abonar com a president del PP valencià, i que va ser la seva organització qui la va pagar. Feijóo de moment ha donat per bona l'explicació i ha dit no tindre intenció d'exigir-li el tiquet.

No és l'únic forat a la gestió que la Generalitat va fer de la DANA d'octubre. Mentre altres institucions i organismes públics, des de la Diputació a la Universitat, passant per municipis de la província, van activar els seus protocols, van tancar instal·lacions, van suspendre classes i esdeveniments o van enviar els seus treballadors a casa davant les alertes meteorològiques, Mazón va considerar totes aquestes previsions exagerades .

No va ser fins a les vuit del vespre, amb mitja província inundada i moltes persones ja desaparegudes, quan es va enviar una alerta massiva als mòbils. A moltes víctimes els va arribar quan ja intentaven salvar la vida.

Mazón copia l'estratègia de Feijóo

Aquesta setmana ha estat la tercera visita de Feijóo a València des d'aquell 29 d'octubre. La primera va ser just després de la tragèdia, dijous 31. Amb Mazón, el líder del PP va demanar al Govern central declarar l'alerta nacional i arrabassar així el comandament a la Generalitat.

Aquell dia, Feijóo no només va desautoritzar el seu baró, sinó que va posar en marxa l'estratègia d'atiar tota la responsabilitat del que va passar al Govern central. El seu objectiu evident des del primer dia va ser fer de la DANA i les conseqüències un element més d'oposició a Pedro Sánchez. Feijóo ja va assenyalar directament l'Aemet o la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, com abans havia laminat la credibilitat d'altres agències, empreses o institucions de l'Estat, com ara l'INE o Correus.

Aquest 31 d'octubre, Mazón es va desmarcar de Feijóo i va posar en valor la “col·laboració” del Govern central amb Pedro Sánchez, que també va visitar la província. Va ser la darrera vegada que ho va fer. Des d'aleshores, el president valencià no s'ha desviat gens ni mica de l'estratègia marcada per Gènova.

Feijóo sí que es va deixar veure dijous amb Mazón, encara que a resguard i acompanyat dels càrrecs del PP valencià. Un acte més sense preguntes de periodistes en què l'un i l'altre van certificar la unitat d'acció. Tot i les veus internes que, en privat i 'sottovoce', diuen que Mazón està “cremat” o ha de dimitir, la realitat és que el pas de les setmanes i el nou any no apunten en aquesta direcció, al menys a curt termini .

El líder del PP va dedicar la seva intervenció a carregar contra el Govern de Sánchez mentre va defensar la gestió del seu baró en primera persona. “En els moments difícils es mesura la responsabilitat de la gent. Reconec la unitat i fortalesa amb què treballeu, començant per Mazón”, va dir als seus Feijóo.

Feijóo no va acabar aquí. “Carlos ha donat la cara i ha pres una decisió valenta en vincular-se amb la reconstrucció”, va assegurar, en referència a l'anunci del president que no tenia intenció de dimitir en tota la legislatura.“Preferisc polítics que responguen de la seva gestió que a aquells que fan de la resistència la seva manera de vida”, va afegir.

“Carlos, estem orgullosos que segueixis treballant i donant la cara”, va sostenir Feijóo, que va acusar Sánchez d'“aprofitar una catàstrofe per fer oposició usant el poble valencià d'ostatge”. “Allà ells, la Història i els ciutadans el jutjaran, i segur que el castigaran per la irresponsabilitat i la manca d'humanitat que ha traslladat més de 800.000 persones”, va dir.

El proper mes de juliol, el PP de la Comunitat Valenciana té previst celebrar un congrés ordinari per renovar-ne la direcció. Un conclave al qual Mazón no ha renunciat a presentar-se. Cal veure si, malgrat aquestes converses de passadís en què alguns diuen que ha de renunciar, la direcció de Feijóo fa el pas de llançar a una nova figura que el substitueixi, cosa que faria gairebé impossible que es presentés a la reelecció a les eleccions que haurien de celebrar-se el 2027.

Etiquetas
stats