Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
España tiene más de un millón de viviendas en manos de grandes propietarios
La Confederación lanzó un ultimátum para aprobar parte del proyecto del Poyo
OPINIÓN | Aldama, bomba de racimo, por Antón Losada

Colau permetrà 11.625 nous llits per turistes a la perifèria de Barcelona

Turistes a Barcelona

Oriol Solé Altimira

L'Ajuntament de Barcelona ha decidit concentrar la nova oferta d'allotjament turístic a la perifèria de la ciutat. Per tal que no es repeteixi a barris com Horta el que ha passat al Gòtic o a parts de l'Eixample, on la pressió turística ha expulsat a veïns de casa seva, el consistori limitarà a 11.625 les noves places d'allotjament turístic -hotels, albergs o residències- en aquelles zones de la perifèria on es podran obrir establiments. En paraules de la regidora d'Urbanisme, Janet Sanz, suposen el “potencial màxim de creixement” de places a la ciutat.

D'aquest increment màxim del 8% de l'oferta turística a la ciutat en queden exclosos els apartaments turístics (HUTs): no se'n podran fer més a cap barri de la ciutat. Es quedaran, per tant, en 9.606 places. A dia d'avui, Barcelona compta amb un total de 142.053 places d'allotjament turístic en el conjunt de modalitats. De mitjana, el creixement anual de places hoteleres -HUTs a banda- ha estat de 2.500 cada any.

El pla municipal divideix la ciutat en quatre zones: a Ciutat Vella, la Dreta i l'Antiga Esquerra de l'Eixample, Gràcia, Poble Sec i part de Sant Antoni no es podran obrir nous hotels encara que se'n tanquin. És el que el consistori anomena “decreixement natural”, tot i que és una situació difícil que es produeixi ja que són els barris on es concentren més la demanda i més del 50% de l'oferta d'hotels i HUTS).

La Zona 2 engloba els barris del Fort Pienc, la Vila Olímpica, Camp d'en Grassot, el Putxet i part de Vallcarca, entre d'altres. Aquí es vol mantenir el nombre de places actual. El barri de la Sagrada Familia, un dels més congestionats pel turisme, queda fora de la zona de decreixement i quan tanqui un allotjament se'n podrà obrir un altre amb el mateix nombre de places.

Dels 11.625 nous llits que Colau vol permetre a les zones que a dia d'avui concentren el 10% de les places d'hotels, hotels-apartament, albergs i pisos turístics, 2.500 estan situats a Nou Barris-Sant Andreu i Les Corts-Sarrià. A Sants, parts de Gràcia i Horta i Sant Martí se'n permetran 1.525. En aquests barris, la Zona 3, també es determinen distàncies entre establiments (de 150 a 250 metres, segons el nombre de places) per evitar-ne la concentració.

A més d'aquesta zona on es permetran noves places, hi ha tres zones amb regulació específica: la Marina del Prat Vermell (on s'estimen 1.480 noves places hoteleres), les àrees d'ús exclusiu hoteler de l'entorn de l'estació Sagrera (unes 3.000) i el 22@ (3.200 noves places com a màxim).

La comissió de govern de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres de forma inicial el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT) on s'inclouen totes les zones. Ara s'obre un període d'al·legacions que tant veïnat com empresaris turístics estan disposats a aprofitar. El consistori celebrarà sessions explicatives als barris i als agents implicats en les properes setmanes per explicar el pla. A banda, també queda una llarga etapa de debat amb els grups polítics municipal per tal que el PEUAT s'aprovi definitivament.

“Cap més veí haurà de marxar del seu barri si no és per voluntat pròpia”, ha afirmat Sanz, que ha defensat el recorregut que ha seguit el PEUAT: començar per la suspensió de llicències, fer una “foto fixa” del cens d'allotjaments turístics de la ciutat i diàleg de l'adminisitració amb veïns i agents empresarials per tal de redactar el PEUAT. “Sense el PEUAT anàvem al caos turístic”, ha afirmat Sanz.

Crítiques de l'associació d'apartaments turístics

La decisió municipal de no deixar fer cap pis turístic més no ha agradat a Apartur, l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona, que ha titllat la mesura de “populista, arbitrària i injusta”. Per la seva banda, l'Assemblea de Barris per un Turisme ja va lamentar quan es va presentar inicialment el pla que l'Ajuntament no abordés de forma proactiva el decreixement turístic.

Com va explicar fa deu dies Catalunya Plural, el PEUAT no contempla el rescat de llicències dels hotels que van sortejar la moratòria del juliol, entre els que s'inclouen dos dels projectes que aixequen més rebuig entre els veïns: l'hotel de Núñez i Navarro al Rec Comtal i l'hotel impulsat pel fons d'inversió de l'exdirectiu del F.C. Barcelona Xavier Faus a l'antiga fàbrica Henkel.

Dels 38 projectes afectats per la moratòria dictada el mes de juliol, 29 han quedat aturats definitivament. La raó és que són a les dues zones més cèntriques, on no es volen deixar construir nous hotels. No obstant, hi ha nou projectes dels afectats per la moratòria que sí que es podran fer: una residència, tres a la zona del 22@ i cinc a la perifèria.

Etiquetas
stats