Mobilització davant el Consolat francès en defensa dels drets de les dones musulmanes
“Solidaritat amb les dones musulmanes!” o “Islamofòbia, ni aquí ni enlloc!” han estat les principals consignes que, entre aplaudiments, s'han pogut sentir aquest dijous 1 de setembre davant el Consolat francès a Barcelona, on més d'una cinquantena de persones s'han concentrat per donar suport a les dones musulmanes en el seu dret a escollir sobre com vestir per l'espai públic.
El motiu de l'acte són les prohibicions que han imposat una vintena de municipis francesos contra el banyador de cos sencer —popularment anomenat 'burkini'— actualment suspeses pel Consell d'Estat de França per vulnerar el dret fonamental a la llibertat religiosa.
La manifestació ha estat convocada per Unitat contra el feixisme i el racisme, un moviment social assembleari que lluita per impedir l'avenç de formacions polítiques d'ultradreta. El col·lectiu ha llegit un manifest que es referma en el seu compromís contra la islamofòbia, tot rebutjant les prohibicions del banyador integral a França, així com els possibles casos aïllats que s'hagin pogut donar a Catalunya. Aquestes prohibicions són, a parer d'una dels seus membres, Fathia El Mouali, “un atac contra els drets humans”.
L'organització defensa que la polèmica al voltant d'aquesta peça de roba ha produït un “perillós rebrot d'arguments islamòfobs de tota mena”, que s'ha estès també a Catalunya, inclosos els espais progressistes. David Karvala, un dels portaveus d'Unitat contra el Feixisme i el Racisme, explica que dins de l'esquerra “hi ha una confusió sobre l'Islam”, una falta de comprensió del laïcisme que acaba esdevenint un “ateisme imposat”, que va contra les llibertats religioses dels ciutadans i ciutadanes.
La concentració ha comptat amb l'assistència de diversos representants dels grups polítics catalans. Alguns d'ells també han expressat el seu suport a través de la xarxa social Twitter:
El debat més polèmic: Una decisió 'lliure'?
El rebuig per part del feminisme cap a les polítiques islamòfobes, il·lustrat per pancartes que han reivindicat que “amb racisme no hi ha feminisme”, també ha estat un protagonista de la jornada. “Jo crec que cap persona acceptaria que algú vingui de fora a dir-li com ha de pensar o vestir”, argumenta El Mouali, en relació a les crítiques a les creences musulmanes per part d'alguns sectors del feminisme europeu.
Karvala explica que des d'Unitat contra el Feixisme i el Racisme són conscients que dins de la comunitat musulmana hi ha tot tipus d'homes: des d'aquells “molt masclistes, fins a homes molt oberts i progressistes, igual que entre la gent no musulmana”. Tanmateix, això no justifica, al parer de Karvala, que es prenguin mesures “contra les dones musulmanes”. De fet, tal com ha explicat El Mouali, sovint la conseqüència de prohibir qualsevol tipus de peça de roba que vesteixin les dones musulmanes, és “fer-nos tornar a casa una altra vegada”, és a dir, evitar que aquestes persones se sentin lliures de circular per l'espai públic o, en el cas francès, de banyar-se a la platja, entre altres exemples.
A més a més, Karvala critica que només es qüestioni si aquestes decisions són lliures en el cas de les dones musulmanes: “Si de sobte moltes dones porten pírcings, van amb el melic a l'aire o porten talons, tot i que si són molt alts poden ser perillosos per la salut, és una decisió lliure? No, també ve condicionada per la societat”, argumenta.
La solució per eradicar el masclisme present dins de les mateixes comunitats musulmanes és, segons Karvala, donar suport a aquestes dones perquè se sentin lliures de prendre les seves pròpies decisions, però sempre fugint d'imposicions. D'altra banda, l'activista explica que moltes dones duen el hiyab o el banyador integral perquè volen. “Per a mi el vel ha sigut una manera de reivindicar la llibertat de la dona contra les imposicions”, explica El Mouali, qui afegeix que les prohibicions de dur el banyador integral als municipis francesos afavoreixen, precisament, els sectors musulmans més conservadors.