Unió abandona el govern de la Generalitat però assegura que no trenca la federació CiU
El secretari general d'Unió i fins ara conseller d'Interior Ramon Espadaler ha explicat aquesta tarda que els socis de Convergència abandonaran el govern de la Generalitat, en el qual tenen tres consellers, entre ells la vicepresidenta. No obstant això, Espadaler assegura que no trenquen la federació amb CiU. Seguiran donant suport a l'executiu de Mas amb els seus 15 diputats al Parlament i no faran canvis en els grups municipals constituïts dissabte passat.
Les diferents opinions sobre la posició que el catalanisme conservador ha d'adoptar davant el procés ha obert una crisi en la tradicional aliança entre Convergència i Unió que aquesta setmana s'ha revelat com a irreversible. Espadaler ha comparegut després que la cúpula d'Unió s'hagi reunit aquest dimecres per encarrilar una separació entre els socis de la federació de CiU. El secretari general no ha amagat el seu malestar sobre “les formes com se'ns ha plantejat” la decisió,“un ultimàtum” pel qual “Unió ha decidit fer un pas enrere”.
Després de mesos de divisió, el secretari general de CDC va llançar el dilluns un ultimàtum als seus socis perquè aclarissin si se sumaven a la seva candidatura el 27-S, que serà independentista “de manera innegociable”. La direcció d'Unió s'havia mostrat reticent a abraçar les posicions de Convergència, sobretot després d'haver guanyat la consulta interna que posa límits a l'aposta independentista.
En el fons de la decisió d'abandonar el Govern però mantenir el grup parlamentari i els grups municipals hi ha el repartiment dels escons en les diputacions (51 seients a negociar) i en governs comarcals (417). La crisi en el si de la federació ha provocat que Convergència paralitzés al matí les converses sobre aquest repartiment.
El sector independentista d'Unió, liderat per Antoni Castellà, ha acusat el seu partit “greu error històric” i de fer “xantatge” a Artur Mas, i s'han rebel·lat davant la decisió dels dirigents democristians assegurant que no abandonaran els càrrecs al Govern. D'aquest sector és el propi Castellà, secretari d'Universitats i Recerca, Carles Sala, secretari d'Habitatge, o Pep Martorell, director general de Recerca.
Després de 37 anys d'aliança, les tensions internes pel procés sobiranista ha acabat donant pas a una situació crítica entre els dos partits, que es podria estendre fins al Govern. Diumenge passat els afiliats a UDC van votar en una consulta interna on va resultar guanyador el sector de Duran, que marca com a línies vermelles per continuar el procés que aquest es faci dins de la legalitat, mitjançant pacte amb l'Estat i rebutjant la declaració unilateral d'independència. Aquestes condicions imposades per Unió queden fora del full de ruta que el febrer passat Convergència va signar al costat d'ERC i les entitats independentistes.
El malestar d'Unió amb el viratge independentista de Convergència ve de lluny. Des de la primavera passada els democristians s'han queixat davant Artur Mas pel tracte de soci prioritari concedit a ERC i per les accions al fil de la legalitat que el Govern ha posat en marxa, sobretot amb la consulta del 9-N. Duran va sortir dels seus càrrecs a la federació just fa un any i les dues formacions també van tenir friccions en els mesos anteriors a les municipals a causa de la confecció de llistes. El grup parlamentari de CiU al Congrés, controlat per Unió, també ha deixat patent la seva divisió en algunes de les últimes votacions, com la de la llei de l'avortament.