Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

'Dones en Xarxa' promueve los derechos de las mujeres y apuesta por su empoderamiento usando las TIC. Cree en el potencial de internet para alcanzar la igualdad efectiva.

El dret a l'educació sexual i afectiva

Carme Sánchez

Psicològa clínica i sexològa Codirectora de l'Institut de Sexologia de Barcelona —

L’any 1976, en plena transició política, una mestra gironina va ser acomiadada d’una escola per “incitació a la llibertat sexual dels nens” i només per haver ensenyat el llibre “¿De dónde venimos?” de Peter Mayle al seu alumnat. Tot i que va comptar amb informes a favor del sexòleg Frederic Boix i també del teòleg Pere Torras, sobre la necessitat de l’educació sexual en infants basada en la veritat objectiva, el Tribunal Central de Treball, amb seu a Madrid, revocà la sentència de Magistratura de Girona i va qualificar de procedent l’acomiadament.

D’això fa just 37 anys, i l’anècdota pot causar una certa incredulitat i fins i tot un mig somriure, però quin és l’estat de l’educació sexual en el nostre país en ple segle XXI? Doncs, malauradament, i sent del tot realista, no gaire millor.

Malgrat l’esforç d’alguns mestres, educadors i altres professionals, a Catalunya no hem aconseguit implementar un programa oficial d’educació sexual i afectiva als centres educatius en tots aquests anys de democràcia, i això té les seves conseqüències a la curta i també a la llarga. De fet, quan a moltes persones adultes se’ls hi pregunta quina és l’educació sexual rebuda, la majoria comenten que poca, i sovint obtinguda de manera trossejada i informal.

El concepte sexualitat és ignorat o sembla que encara fa por, no tan sols als responsables de les polítiques educatives sinó també als de polítiques sanitàries, ja que en l’Enquesta de Salut de Catalunya no hi ha cap pregunta sobre la salut sexual dels catalans i catalanes.

Sembla increïble que al 2013 encara s’hagi d’aclarir que l’educació sexual ha d’incloure quelcom més que la informació sobre com es col·loca un preservatiu: és preparar i donar competència a nens, nenes i joves a través d'informació, habilitats i valors positius perquè comprenguin, gaudeixin de la seva sexualitat i de les seves relacions de manera segura i satisfactòria, responsabilitzant-se de la seva pròpia salut sexual i benestar i la d'altres persones. I afegint, perquè és cabdal en aquest món globalitzat, que l'educació sexual ha de basar-se en els drets humans internacionalment acceptats.

Molts dels problemes que actualment tenim respecte a disfuncions sexuals, embarassos no desitjats, infeccions de transmissió sexual, conflictes de parella, violència de gènere... es podrien prevenir o minimitzar amb una educació sexual amb rigor científic, actituds democràtiques i foment del respecte i la responsabilitat individual i col·lectiva. I fins i tot anar més enllà, afegint, com manifesten organismes internacionals que “tots els nens, nenes i joves tenen dret a accedir a una educació sexual adequada a la seva edat”.

Sobre este blog

'Dones en Xarxa' promueve los derechos de las mujeres y apuesta por su empoderamiento usando las TIC. Cree en el potencial de internet para alcanzar la igualdad efectiva.

Etiquetas
stats