Oriol Pujol va admetre davant el Tribunal Superior la seva estreta relació amb els imputats del cas de les ITV
Oriol Pujol Ferrusola és amic dels seus amics i no abjura de les seves relacions personals encara que aquestes puguin ocasionar-li problemes judicials. El secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) està apartat de les seves funcions a causa de la seva imputació pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per tràfic d'influències en relació amb el cas de les ITV arreglades. El passat 16 d'abril va demostrar en la seva declaració davant el jutge Enric Anglada que és, sens dubte, amic dels seus amics.
De poc li va servir al dirigent nacionalista arribar amb mitja hora d'antelació a la sala civil i penal del TSJC, ni fer una exhibició del suport del partit en aparèixer acompanyat, a més de pel seu advocat, Javier Melero, per Josep Rull, Lluís Corominas i Jordi Turull, els tres dirigents que han assumit les funcions del secretari general de CDC mentre dura la seva imputació. Perquè la declaració no es va iniciar fins a les 10.30, trenta minuts després de quan estava convocada, i es va allargar fins a les 20 hores, amb una breu pausa d'una hora per dinar.
Fonts judicials assenyalen que el magistrat instructor de la causa contra Oriol Pujol per un suposat delicte de tràfic d'influències, Enric Anglada, va dividir la compareixença en dues parts: una primera en què va demanar al secretari general de CDC que aclarís la naturalesa de la relació que l'uneix a la resta dels imputats en la trama per arreglar les concessions d'estacions d'Inspecció Tècnica de Vehicles, i una segona, en què es van reproduir les converses intervingudes a Pujol Ferrusola i se li va demanar que expliqués a què responien les intervencions del dirigent nacionalista.
Oriol Pujol apareix en l'epicentre d'una trama per arreglar les concessions d'estacions d'ITV per afavorir un grup d'empresaris encapçalats per Sergi Pastor i, sobretot, per Sergi Alsina, company de pupitre des de la infància del secretari general de CDC i veí a Urús, la localitat de la Cerdanya on es cou a l'estiu cada curs polític.
Encara que les preguntes del jutge Anglada puguin semblar redundants, estaven clarament encaminades a aclarir si Pujol Ferrusola va cometre el delicte de tràfic d'influències que se li imputa. Segons el relat del fiscal i de l'Agència Tributària, Pujol Ferrusola, a qui els amics es referien en privat com el “Zumosol”, es va implicar en el conflicte de les ITV per afavorir persones molt pròximes a ell, i per a això va forçar el nomenament de Josep Tous, com a mediador de l'Administració en el conflicte de les ITV, tot i que treballava per Puignou i defensava els seus interessos, així com el d'Isidre Masalles com a subdirector de Seguretat Industrial de Catalunya.
Pujol també va admetre davant el jutge que manté una relació d'amistat amb Josep Tous, fruit de l'estreta col·laboració que tots dos van mantenir durant els últims compassos de l'últim Executiu de Jordi Pujol, en què el seu fill Oriol va ocupar la secretaria general del Departament d'Indústria.
Segons la documentació judicial, els dos nomenaments perseguien que l'empresa Certio, que posseeix deu ITV a Catalunya, tornés a ser hegemònica en el sector a la comunitat, no a costa d'Applus, líder amb 26 estacions, sinó de les companyies que controlen entre una i tres estacions.
No obstant això, el secretari general de CDC no s'ho va pensar a l'hora d'admetre a preguntes del jutge Anglada l'estreta amistat que l'uneix amb l'empresari Sergi Alsina, que procedeix de la infància, quan eren companys de classe, i amb Sergio Pastor, el soci d'Alsina en la societat Alta Partners. En el cas de Pastor, l'amistat de Pujol Ferrusola amb l'empresari procedeix de la seva condició de soci d'Alsina.
Encara que no forma part de les diligències remeses per la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, Sílvia López Mejía, encarregada de la investigació de la resta del casode les ITV -la causa contra Oriol Pujol ha estat remesa al TSJC perquè està aforat en ser diputat al Parlament de Catalunya-, els responsables de la investigació, la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària, han acreditat pagaments de, almenys, 200.000 euros, a l'esposa d'Oriol Pujol, Anna Vidal Maragall, i que fins ara cap de les parts no ha plantejat que no responguessin a serveis reals.
Fins a dos anys de presó
El suposat delicte que s'imputa a Oriol Pujol vulnera l'article 428 del Codi Penal vigent que diu: “El funcionari públic o autoritat que influeixi en un altre funcionari públic o autoritat prevalent-l'exercici de les facultats del seu càrrec o de qualsevol altra situació derivada de la seva relació personal o jeràrquica amb aquest o amb un altre funcionari o autoritat per aconseguir una resolució que li pugui generar directament o indirectament un benefici econòmic per a si o per a un tercer, incorre en les penes de presó de sis mesos a dos anys, multa del tant al doble del benefici perseguit o obtingut i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per temps de tres a sis anys. Si obté el benefici perseguit s'han d'imposar les penes en la meitat superior ”.
El Servei de Vigilància Duanera va donar amb el cas de les ITV mentre investigava l'empresari gallec Jorge Dorribo, que es va autoinculpar per, suposadament, haver subornat l'exministre de Foment i exsecretari d'organització del PSOE, José Blanco. Durant les escoltes telefòniques a Dorribo, els investigadors es van trobar amb converses de Pastor que semblaven indicar que hi havia una trama organitzada per beneficiar-se del nou mapa d'ITV de Catalunya que prepara el Govern de CiU a Catalunya, amb el suport d'Oriol Pujol.
A la segona part de l'interrogatori a Oriol Pujol, el jutge Anglada va fer reproduir les converses que se li van intervenir al secretari general de CDC. Pujol no només va reconèixer que era la seva veu la que havia estat gravada i que les converses eren reals. Va afirmar que totes les converses proven gestions absolutament legals que no acrediten en absolut l'existència de trama alguna per arreglar l'adjudicació d'estacions d'ITV.