La Generalitat demana diàleg “sense línies vermelles” mentre Rajoy apel·la al dret a decidir de tots els espanyols
El president del Govern, Mariano Rajoy, va reafirmar aquest dimarts la seva intenció de no permetre la consulta catalana, durant la primera jornada del Debat sobre l'Estat de la Nació al Congrés. De les 44 pàgines del discurs del President, tres van estar dedicades al debat sobiranista català. En elles els arguments van tornar a enquadrar-se dins del discurs que el PP repeteix sense variació des que va arribar al govern, com són la impossibilitat jurídica, la història compartida o els eventuals perjudicis per a l'economia. Però Rajoy va deixar anar una novetat en la seva llista de raons: el “dret a decidir del conjunt del poble espanyol”.
“Ningú unilateralment pot privar al conjunt del poble espanyol del seu dret a decidir sobre el seu futur”, va assegurar el president, després de manifestar la seva “preocupació” pels catalans. Al que sí que es va mostrar obert Mariano Rajoy a la recta final del seu discurs és a una modificació de la Constitució: “La Constitució pot ser reformada. Tots els que pretenguin la seva modificació poden plantejar-la ”, va recordar el líder del PP. Això sí, “seguint les regles que la pròpia Constitució estableix”. Per tant, una fórmula impossible sense el concurs del PP mentre duri la seva majoria absoluta.
Precisament a la modificació de la Constitució es va referir el conseller de Presidència, Francesc Homs, per rebatre a Rajoy. “El discurs de la legalitat és absurd, la Constitució espanyola no estableix cap límit”, va assegurar Homs, que va reconèixer no haver vist el discurs de Rajoy. Des de la Generalitat es va demanar “diàleg sense línies vermelles”, una fórmula que havia utilitzat un dia abans la comissària europea Vivian Reding per demanar diàleg entre els governs central i autonòmic.
A aquesta reclamació es va sumar al debat del Congrés el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida. “Si no vol veure una Espanya amputada”, li va etzibar Duran, “segui a dialogar”. “Fora de tòpics i frases fetes dirigides a no sé qui, com pensa frenar Rajoy un procés democràtic i fet des de la legalitat en l'Europa del segle XXI?”, es va preguntar des del Parlament Jordi Turull, portaveu de CiU.
Amb més duresa, el portaveu adjunt d'ERC, Oriol Amorós, va assegurar que la negativa del Govern demostra que “no entén Catalunya ni el panorama internacional” i que l'immobilisme de Rajoy li fa “perdre legitimitat com a governant democràtic”. La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament català, Dolors Camats, va censurar la postura exhibida pel Govern, que segons ella és “intransigent” i està “marcada per l'agenda de l'extrema dreta i d'UPyD”.
El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va dedicar també una part de la seva intervenció al debat sobiranista que té lloc a Catalunya. Rubalcaba va retreure a Rajoy que tota la seva acció davant la “crisi catalana” sigui reclamar “ritualment” la unitat d'Espanya, i alhora ha recordat que tant el seu partit com el PSC han posat sobre la taula una proposta per modificar la Constitució i encaminar l'Estat cap a un model federal. “Si fa 35 anys els partits vam poder posar-nos d' acord durant la transició, hem de ser capaços ara d'aconseguir-ho”, va concloure Rubalcaba. Per la seva banda el PSC va titllar de “cínic i irresponsable” a Rajoy per “fer una defensa fèrria de la Constitució sense donar alternatives”, en paraules del seu diputat al Congrés, Francesc Vallès.