Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El TSJC accepta el recurs de la banca i anuŀla la taxa de Barcelona sobre els pisos buits

El TSJC anul·la la taxa de Barcelona sobre els pisos buits

Oriol Solé Altimira

Revés a la lluita del consistori d'Ada Colau contra els pisos buits. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat la taxa que l'Ajuntament de Barcelona va aprovar l'any passat per gravar els habitatges que portin més de dos anys buits. L'alt tribunal català ha considerat que el consistori es va excedir en les seves competències en introduir el gravamen.

En la sentència, la sala contenciosa administrativa del TSJC estima el recurs que l'Associació Espanyola de la Banca (AEB) va presentar contra la taxa de pisos buits, que va ser aprovada pel ple municipal amb els vots dels grups de Barcelona en Comú, el PSC i ERC. La taxa anul·lada obligava als propietaris de Barcelona a pagar 633 euros per cadascun dels pisos buits que tinguessin a la ciutat de forma injustificada durant dos anys.

El TSJC considera que l'Ajuntament no pot imposar una taxa d'aquest tipus sobre pisos injustificadament buits, atès que és la Generalitat qui té competències exclusives en la matèria, com estableix l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, i els consistoris només les poden exercir en relació amb l'habitatge públic i de protecció oficial.

La taxa implantada per la Generalitat recapta uns 25 milions a l'any i es destina íntegrament a ajudes a l'habitatge per a famílies vulnerables, encara que el seu objectiu és dissuadir els propietaris, especialment entitats financeres, de mantenir els seus pisos buits.

En la sentència, el TSJC recorda que l'Ajuntament no pot implantar una taxa contra els pisos buits “donada l'absència d'habilitació legal suficient conforme de les normes tributàries estatals i l'atribució de les competències exclusives en matèria d'habitatge de l'administració de la Generalitat” a l'Estatut de 2006 i en la Llei autonòmica 18/2007 de dret a l'habitatge.

“Tot això –afegeix el TSJC– sense perjudici de les possibles mesures fiscals o incentivadores de l'ocupació d'habitatges buits o penalitzadores de la desocupació permanent i injustificada per més de dos anys, sempre d'acord amb les competències legalment establertes amb l'impost sobre habitatges buits” aprovat pel Parlament. Contra aquesta sentència anul·latòria de la taxa, que a data de 20 de juny s'ha imposat només en una desena de casos, es pot presentar recurs de cassació davant del Tribunal Suprem.

Etiquetas
stats