Volt II: una ruta crítica amb els macroprojectes energètics
Els grans projectes energètics europeus es dissenyen en despatxos, però acaben afectant a poblacions allunyades dels centres de poder, que en moltes ocasions acaben sense tenir ni veu ni vot en l'execució dels mateixos. Aquest cap de setmana, una caravana recorre diversos pobles de Catalunya i Aragó per veure sobre el terreny com es desenvolupen projectes com el Midcat, el gasoducte que ha de travessar els Pirineus a través de Catalunya per portar gas cap a Europa. Es tracta del Volt II, una iniciativa organitzada per la Xarxa de la Sobirania Energètica (XSE) i l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG), entre moltes altres plataformes. La ruta va començar aquest dissabte i s'allargarà fins dilluns.
Però el Volt II és molt més que una tasca d'observació de macroprojectes a càrrec d'activistes energètics catalans. El recorregut és l'eina per vincular-se amb grups i lluites locals amb l'objectiu de teixir aliances futures i donar respostes col·lectives als grans projectes energètics, segons explica Mònica Guiteras, de l'ODG. La idea és no quedar-se de braços creuats davant de plans supranacionals com la Unió Energètica, els projectes d'interès comú o el Pla Juncker i actuar tant a nivell local com europeu.
A més, una desena d'activistes internacionals han acudit a la cita, i divendres passat van explicar el Barcelona les seves experiències. És el cas del mexicà Octavio Rosas, catedràtic de la Universitat Nacional i Autònoma de Mèxic, que va detallar les lamentables conseqüències ambientals i econòmiques dels 18 tractats de lliure comerç que ha signat el país. També està a l'autobús del Volt II l'activista anglesa Emma Hugues, detinguda a Bakú al juny per les seves crítiques amb el paper de la companyia petroliera britànica BP a Azerbaidjan ia la interconnexió gasística d'aquest país amb Itàlia.
El Volt II vol ser un catalitzador per debatre sobre democràcia i participació, i com els models energètics impulsats des de Brussel·les pels països europeus afecten la sobirania dels seus pobles. Precisament els activistes fan la seva mirada crítica sobre els dos macroprojectes energètics que la Unió té entre mans a dia d'avui, que s'han accelerat després del conflicte recent entre Ucraïna i Rússia. Un d'ells, el gasoducte Midcat, afecta directament Catalunya, ja que és el tram que ha de portar a França ia tot Europa el gas provinent de països com Algèria. L'altre és el ja citat projecte d'interconnexió gasística entre Azerbaidjan i Itàlia sense passar per Rússia.
A més d'intentar aconseguir que Europa sigui menys dependent del gas rus, aquestes dues grans infraestructures comparteixen una altra característica, i és que han suposat una aliança europea amb països de dubtosa reputació democràtica i règims autoritaris. Transparència Internacional va declarar corrupte de l'any el 2012 al president de l'Azerbaidjan, Ilhan Alíev. Abdelaziz Bouteflika, president d'Algèria des de 1999, està immers en nombrosos casos de corrupció. A més, tant el Midcat com el gasoducte adriàtic són susceptibles de rebre finançament europeu.
“Tenim moltes preguntes sobre tots els projectes. A cada poble esperem que es sumin veïns i entitats que defensen un model energètic alternatiu així com plataformes que treballen diàriament per garantir els drets bàsics”, explica Guiteras. Mostra d'això és la participació en el Volt II de l'Aliança Contra la Pobresa Energètica, que estendrà pels pobles de la ruta la seva lluita perquè s'apliqui sí o sí la ILP aprovada al juliol.
Després Castellar del Vallès i el Midcat, el Volt II ha visitat Sallent per veure la muntanya de sal d'Iberpotash, que fa dues setmanes va rebre l'enèsim revés judicial amb la desestimació per part del Tribunal Suprem dels recursos presentats pel grup israelià ICL i la Generalitat, anul·lant així l'autorització ambiental utilitzada per Iberpotash. Després la caravana ha anat a Balsareny, on Gas Natural projecta un magatzem geològic de gas, el que implicaria la construcció de 8 cavitats de 30 metres de diàmetre i 200 d'altura situades 700 metres sota terra.
Aquest diumenge, el Volt II continuarà al poble aragonès de Graus, on els activistes contraris al projecte d'interconnexió elèctrica amb França denuncien que Red Eléctrica de España vol recuperar un projecte que el Suprem va tombar el 2005. L'última parada del Volt II serà el poble d'Osca de Sabiñánigo, afectat per un projecte de línia de molt alta tensió.