Pròleg del futur
A la introducció de l’informe Un món en perill (setembre, 2019) publicat pel Global Preparedness Monitoring Board, organisme dedicat a preveure les crisis sanitàries globals tot just abans d’esclatar la pandèmica de coronavirus, H. Brundtland , exdirectora general de l’OMS, i E. As Sy afirmaven que si ès certa la dita que ‘el passat és el pròleg del futur’, ens enfrontem a l’amenaça molt real d’una pandèmia fulminant, summament mortífera, provocada per un patògen respiratori que podria matar de 50 a 80 milions de persones i liquidar quasi en 5% de l’economia mundial.
Tot prenint com a punt de partida de la seua reflexió aquesta colpidora predicció, Josep Bernabeu acaba de publicar una excel·lent reflexió -un llibret d’a penes un centenar de pàgines, que es llegeix d’una tirada- que porta per títol “Pandèmia, quan el passat és el pròleg del futur” [Edicions del Bullent]. Si és cert que la pandèmia de Covid-19 ha destapat la importància de la història i els seus usos per a analitzar, comprendre i actuar sobre el present, tot cridant l’atenció del mitjans de comunicació al voltant de catàstrofes sanitàries i mesures preventives i terapèutiques del passat, ara Bernabeu presenta una anàlisi ordenada sobre la dimensió històrica i ecològica de les epidèmies i el seu estret lligam amb les societats humanes, els hàbits de vida i les interaccions mediambientals. Un text que perfectament podem assumir els historiadors de la medicina com a relat consistent. Sintetitza amb molta simplicitat i intel·ligència el que la història por aportar a la comprensió de la pluralitat de factors que han conduït a l’esclat tràgic de la pandèmia.
el artículo continúa después del siguiente mensaje
Apoya el periodismo en Comunitat Valenciana
Cuando surge un desastre como las emergencias climáticas sucedidas en nuestro territorio, el buen periodismo se convierte en otro bien de primera necesidad. Nuestro trabajo no solo consiste en contar bien lo que está pasando, sino también combatir el fango de los bulos y la desinformación, que siempre abundan alrededor de estas tragedias.
Desde la edición de Comunitat Valenciana queremos pedir tu apoyo para hacer frente a las presiones políticas que aumentan todavía más cuando los fallos de gestión tienen consecuencias tan tremendas.
Apoya el periodismo independiente, apoya a la edición de elDiario.es Comunitat Valenciana
Però, a més d’això, Bernabeu aprofundeix en allò que Ulrick Beck va descriure com a societat del risc, una nova modernitat que afecta molt directament la salut dels humans i del planeta. Trobem una reflexió molt meditada sobre la potencialitat perversa de la biotecnologia i la seua capacitat destructiva, i una reflexió mesurada sobre les conseqüències de la mercantilització neoliberal de la salut, considerada no com a dret civil universal, sinó com a mercaderia.
La reflexió de Josep Bernabeu no es complaent ni optimista, més aviat el contrari, i tot just per això hauria de contribuir a crear un estat d’opinió crític amb els riscs i les conseqüències pernicioses del mercat de la salut, del “progrés” tecnològic desregulat i de les falses promeses de vida eterna que porten dins el verí de la destrucció. Una opinió que s’hauria d’escampar i generar iniciatives reguladores internacionals de protecció al planeta, la salut global i la pobresa. El coneixement no sempre és complaent, però si volem que el passat no siga pròleg del futur hem de començar per conèixer i després actuar.
0