Un ajuntament valencià exclou d’una oferta d’ocupació un jove amb síndrome d’Asperger
Amb indignació, tristesa i ràbia. D’aquesta manera van rebre Carlos Molina i la seua família la decisió de l’Ajuntament de Benifairó de les Valls de rebutjar la sol·licitud del jove a una oferta d’ocupació municipal perquè pateix el conegut com a síndrome d’Asperger (un trastorn neurobiològic sever del desenvolupament que provoca incapacitats cròniques en l’àmbit social, de conducta i de comunicació).
Carlos es va presentar a un lloc d’auxiliar administratiu en els ajuntaments de Benifairó de les Valls (València) i d’Algímia d’Alfara (València) en la convocatòria d’ajudes públiques per a aturats de llarga durada EMCORD 2016. En tots dos casos el SERVEF (Servei Valencià d’Ocupació i Formació) va seleccionar la seua candidatura, que va ser remesa als dos consistoris.
No obstant això, mentre en el primer dels casos el seu currículum i mèrits van ser descartats i ni tan sols van ser valorats per la seua discapacitat, fet que en el seu entorn consideren una discriminació ben clara, en el segon sí que se’n van tenir en compte els mèrits. Va obtenir 67,40 punts pels 68 punts que va tenir la persona seleccionada –es dóna la circumstància que el candidat escollit a Benifairó va aconseguir 63,84 punts, tres punts i mig menys que els obtinguts per Carlos a Algímia.
Aquest jove del Port de Sagunt té la titulació de cicle formatiu de grau mitjà en Administració i va fer les pràctiques a ArcelorMittal Sagunto, on a més va estar contractat durant quinze mesos en què va desenvolupar les seues tasques “amb satisfacció de l’empresa, segons va constatar el responsable de personal, i amb una integració excel·lent”. Per això, explica son pare, Diego Molina, que “és perfectament capaç de fer moltes faenes, però, evidentment, necessita valoració prèvia i veure si les seues capacitats s’adapten al lloc en concret”.
Diego assegura que s’han vulnerat una gran quantitat de normes: “constitucionals, internacionals, etc. S’ha vulnerat la instrucció 2/2016 del director general del SERVEF relativa al procediment de selecció de persones en situació de desocupació de llarga durada per corporacions locals de la Comunitat Valenciana (convocatòria EMCORD 2016), que en l’article sisé estableix literalment això: ‘La Comissió haurà de tenir en compte per a establir-ne el barem els mèrits de TOTES les persones seleccionades pel SERVEF’ (Remarque que aquest ‘TOTES’ figura literalment en majúscules en l’esmentada instrucció...)”.
Perfil inadequat per al lloc
L’alcalde de Benifairó de les Valls, el socialista Antonio Sanfrancisco, defensa que la decisió del tribunal –compost per un tècnic municipal, un representant del SERVEF i dos representants sindicals– va ser tècnica i que no hi va intervenir cap criteri polític. “Som, com en anys anteriors, davant d’un lloc d’atenció al públic i no sembla el perfil adequat”, ha explicat l’alcalde, que reconeix que es podrien haver tingut en compte els mèrits de Carlos en l’establiment dels barems, tot i que després probablement haguera estat descartat igualment: “es va pensar que aquesta opció era preferible, perquè el seu perfil no s’adapta al lloc, per això em sembla que s’ha fet correctament”.
Sanfrancisco puntualitza que hi ha un termini de deu dies per a presentar al·legacions i que si cal se’n poden tenir en compte els mèrits, malgrat que “pense que les circumstàncies d’aquest xic no són les més adequades per a ocupar un lloc que té com a objectiu fer un primer filtratge en l’atenció al ciutadà”. A més, apunta que des de l’entorn de Carlos ningú no s’ha adreçat a ell en cap moment per fer-li arribar les seues objeccions: “em vaig assabentar de la polèmica quan va començar a circular per les xarxes socials”.
Denúncia judicial
Diego Molina ha explicat que recorreran a la via judicial i que denunciaran l’ajuntament: “No espere ni vull que admeten el meu fill en un lloc de treball en què no el volen, no me’n refie; per tant, reclamarem una indemnització i, si la justícia ens dóna la raó, la donarem a alguna organització”. Així doncs, el pare assegura que se sent “emprenyat” i explica que el problema del fill no és d’intel·ligència.
A més, s’ha iniciat una campanya de recollida de signatures a través de la plataforma change.org per a reclamar a l’ajuntament de l’esmentada localitat valenciana igualtat de tracte amb Carlos.
CCOO reconeix l’error
Des de CCOO reconeixen l’error que es va cometre amb Carlos i han remés un escrit a l’Ajuntament de Benifairó de les Valls i al SERVEF en què demanen que s’esmene, de manera que se sol·licita que es torne a convocar el tribunal perquè siga tinguda en compte també la sol·licitud presentada per Carlos Molina d’acord amb els barems establits, “tal com diu l’ordre”, explica Begoña Cortigo, secretària de la Unió Intercomarcal de CCOO del Camp de Morvedre i l’Alt Palància.