Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Mazón calca la estrategia del PP en otras catástrofes y sigue sin explicar su comida
La riada se llevó 137.000 vehículos en horas y comprar uno es casi imposible
Regreso a las raíces: Trump, gobierno de “delincuentes”. Por Rosa María Artal

Sí que vull, però no puc: celebrar el teu casament per videotelefonada durant la crisi sanitària

Alejandro y Merche (esquina superior derecha) celebran su compromiso a través de Skype.

Laura Martínez

0

Compromís ajornat per pandèmia. El missatge que cap parella va pensar que hauria d’enviar s’ha convertit en un text comú en l’últim mes. Segons portals vinculats al sector, com bodas.net, prop del 90% de les parelles que tenien un compromís en les pròximes dates han decidit ajornar-lo i poc menys d’un 10%, suspendre’l. El portal va enquestar més de 2.000 persones.

La primavera és una de les temporades més fortes per a casaments, batejos i comunions, i per al sector ha suposat un colp econòmic ben dur, encara que es podria apaivagar si s’opta per ajornar i no per suspendre l’enllaç. Algunes parelles han hagut de renunciar a la celebració en l’últim minut ja que tenien una data pròxima a les mesures de l’estat d’alarma; altres, encara amb marge, han optat per posposar l’enllaç en passar l’estiu, confiant en el retorn a la normalitat. “Un casament en què no et pugues besar ni abraçar no val la pena”, conten Alejandro i Merche, parella de Mislata que havia de donar-se el “sí, vull” l’11 d’abril passat.

“Ho vam cancel·lar nosaltres un mes abans, quan havíem de fer el pagament del 60% de les noces, perquè véiem perill”, explica aquesta parella, a la qual li coincidien alguns terminis amb la suspensió de les Falles de València. “Els convidats ens deien que veient que es cancel·laven les Falles... que no vindrien. Aquesta va ser la setmana més dura”, comenten.

Merche i Alejandro han aconseguit renegociar les condicions amb la finca i els proveïdors per ajornar la celebració al març del 2021 i estan pendents del nou contracte amb la masia en què oferir el convit. En principi, els seus proveïdors no han tingut problema de canviar de data, encara que comenten que han perdut algunes condicions avantatjoses en el preu. Malgrat això, es mostren feliços de poder celebrar el seu enllaç amb amics i familiars.

En la data marcada van decidir sorprendre els seus amics vestits per a l’ocasió, amb intenció de preguntar-los per què no estaven amb ells celebrant el casament. Però els seus amics els van sorprendre primer, organitzant un casament en diferit i a través de grups de WhatsApp i videotelefonades.

“Les meues amigues em van enviar un vídeo per correu electrònic, després vam fer unes quantes videotelefonades vestits de convidats, ens van casar virtualment... Altres amics ens van enviar fotos com si anaren al casament, fotos de Google de la masia on s’havia de celebrar, fotomuntatges fent com si anaren a l’autobús...”, fins i tot els van enviar un ram de flors, narra Merche. Amb la celebració van arribar a les huit de la vesprada, hora de l’homenatge als sanitaris. “Vam eixir als aplaudiments vestits de nuvis, els veïns ens cridaven ‘que es besen’! En tenim un record molt bonic”, valoren.

Renegociar amb els proveïdors, amb l’espai de celebració, amb el registre i el viatge de nuvis són alguns dels processos a què han de fer front les parelles afectades. I gràcies a aquesta circumstància, alguns han pogut comprovar que els consumidors no estan protegits del tot per les clàusules de les companyies, que no inclouen la pandèmia com a circumstància per a tornar els diners.

Sheila i Ramón estan 18 anys junts i tenien previst casar-se el 30 de maig, però fa unes setmanes van decidir ajornar l’enllaç. Seguint de prop l’activitat internacional, van suposar que el confinament i les mesures d’aïllament es prolongarien. El seu enllaç s’havia de celebrar aquesta primavera en el restaurant La Marítima, en el complex de la Marina de València, buscant la plenitud de la Mediterrània i oficiat pel regidor de Compromís Carlos Galiana.

Tenien preparada una cerimònia una mica inusual: atea, sense vestits blancs ni protocol, amb diferents tipus de música... Tot un festival. Ara han renegociat amb els proveïdors i treballen en el redisseny de les invitacions, a l’espera de confirmar nova data, que havien enviat com a entrades a un concert de rock.

Sheila confessa que li costa pensar en una celebració “per respecte” a la immensitat de persones que estan passant-ho malament amb aquesta crisi sanitària. “Nosaltres som feliços, tenim casa, menjar i de tot, però és una situació molt seriosa, quasi de guerra. Hi ha moltíssima gent morint i patint”. No obstant això, creu que ajornar la cerimònia és la millor opció per a celebrar-la més endavant amb la seua família i amics, encara que celebraran una vetlada especial en el seu moment marcat.

“Ho celebrarem amb una videotelefonada massiva i unes cerveses; buscarem que riguem una estona, pensem com de bé que serà celebrar-ho al setembre amb més idees, amb més ganes... Farem jocs de cartes en el comiat de fadrins [virtual]. Intentarem reinventar-nos i posar-nos la cara positiva”, explica aquesta parella resident al Puig.

Totes dues parelles recomanen als que es vegen en situació d’incertesa que ajornen la data, per no perjudicar el petit comerç, i que revisen bé les clàusules. La Unió Europea, afig Sheila, té uns quants mecanismes de protecció al consumidor i es pot reclamar a través del Parlament si es detecten abusos. Turismòloga de professió, adverteix que és més convenient esperar que l’aerolínia cancel·le el viatge, ja que la pandèmia no entra en les assegurances. En el seu cas, està pendent si la companyia li tornarà els 1.300 euros del viatge que preveien fer a Islàndia, una ruta per tot el país.

També insisteixen en la importància de fer costat als autònoms i al petit comerç, de proximitat, en aquesta situació. Ajornar, considera Sheila, “és donar suport i confiança” als organitzadors del casament, un sector que necessitarà suport en els pròxims mesos. “Ara els serveis d’àpats estan tancats, intenten oferir als clients que ajornen i no cancel·len. El gremi està reinventant-se”, apunta.

De moment, les parelles hauran de donar-se el “sí que vull” a casa, i eixir més endavant i celebrar-ho amb la resta dels seus éssers estimats. L’amor, en temps de pandèmia, es comparteix per Internet.

Etiquetas
stats