Diana Morant assegura que el Govern treballarà en l’homologació de títols de persones provinents d’Iberoamèrica
Amb motiu de la I Conferència Iberoamericana Ministerial Conjunta d’Educació Superior, Ciència, Tecnologia i Innovació, esdevinguda a València, la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, ha subratllat la importància de posar en valor els talents que venen d’altres països i que “són absolutament benvinguts i necessaris”. Morant confessa que l’homologació és un procediment complex i que la intenció del Govern és facilitar el seu tràmit perquè “les persones desplaçades puguen exercir la seua professió com més prompte millor”: “Hem triplicat el nombre de títols reconeguts al país i s’han multiplicat les sol·licituds. És important que siguem més àgils. Les universitats són un espai de creixement personal, individual i col·lectiu que ha de ser secundat per les administracions públiques i els governs”, afig.
Tant el secretari d’estat d’Educació Superior, César Vázquez, com el secretari general Iberoamericà, Andrés Allamand, presents també en la roda de premsa, han agraït el compromís del Govern d’Espanya i han titlat de reeixides les reunions mantingudes durant el passat 10 i 11 d'octubre.
Així mateix, la ministra ha posat de manifest l’obligació d’apostar per la ciència i la innovació per a “posar el coneixement a la disposició de la ciutadania”. Amb això, insisteix que és el sector que “creix més, salva vides” i genera llocs de treball: “Redactarem un manifest que entregarem als caps d’Estat per a expressar-los la necessitat d’invertir tant de manera pública com privada”.
En línia similar, Vázquez destaca el següent: “Cal que tots els països iberoamericans incrementen el finançament de les activitats científiques i tecnològiques perquè siguem un pol de creació. Tenim preparat un conjunt d’iniciatives en aquesta matèria”.
Reconeixement de títols, IA i ciència oberta
En el marc de la XXIX Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern, que se celebrarà a Cuenca (l’Equador) el mes vinent sota el lema “Innovació, inclusió i sostenibilitat”, els ministres i les ministres dels 22 països participants es van reunir a València dijous per a establir un fòrum de debat, contribuir al reforç de la governança de l’Espai Iberoamericà del Coneixement, i a augmentar l’eficàcia de les seues actuacions.
En la primera sessió, dins de la III Reunió Ministerial d’Educació Superior, es va aprovar una declaració conjunta per a abordar el reconeixement d’estudis i títols universitaris, que promou la mobilitat acadèmica i fomenta la transformació digital de les universitats a través d’un model unificat de Suplement Iberoamericà al Títol d’Educació Superior.
Aquesta mesura es durà a terme a partir de les conclusions extretes d’un estudi pilot elaborat conjuntament amb el Consell Superior Universitari Centreamericà (CSUCA) i les iniciatives existents als països participants.
El secretari general Iberoamericà, Andrés Allamand, va destacar el compromís amb l’ODS 4 per a “garantir una educació inclusiva i de qualitat”, mentre que la ministra Morant va emfatitzar que els països pretenen agilitzar la mobilitat laboral entre Espanya i “l’espai iberoamericà”.
En la segona reunió preparatòria, els representants iberoamericans van aprovar un altre acord que pretén reforçar el compromís amb la ciència oberta i la promoció del castellà i el portugués com a idiomes de referència per al desenvolupament de la intel·ligència artificial i en la comunicació científica.
El text consensuat pretén donar resposta al desenvolupament de cinc missions d’innovació, enfocades en alimentació, canvi climàtic, digitalització i IA, salut i transició energètica, així com promocionar la Xarxa Iberoamericana d’Innovació i facilitar la mobilitat d’investigadors i professionals en el context iberoamericà.
“Cal sumar esforços per a assolir objectius regionals i iberoamericans. Continuem treballant junts per a enfortir la nostra regió i complementar-nos, amb la finalitat de convertir-nos en referents en el desenvolupament de la ciència, la tecnologia, la innovació i els coneixements ancestrals”, va manifestar el secretari d’Educació Superior, Ciència, Tecnologia i Innovació de l’Equador, César Augusto Vásquez.
0