Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat dispensa debades un sensor químic per a drogues de submissió en els Punts Violeta dels festivals de música valencians

Un Punt Violeta instal·lat al Passeig Marítim de València la nit de Sant Joan en una imatge d'arxiu

elDiariocv

València —

0

La Generalitat Valenciana dispensarà de manera gratuïta un sensor químic per a detectar drogues de submissió en els anomenats Punts Violeta d’atenció, informació i ajuda a víctimes de qualsevol tipus d’agressió sexista, instal·lats en els festivals de música valencians.

Així ho anunciava la vicepresidenta i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, que la setmana passada assistia a una demostració en laboratori dels vials de detecció de drogues, com l’àcid gamma-hidroxibutíric (GHB) o èxtasi líquid, desenvolupats gràcies a una iniciativa conjunta de la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de València (UV).

La vicepresidenta destacava “la contribució d’aquestes dues universitats a la cerca d’elements preventius de delictes sexuals” amb aquesta iniciativa pionera que s’estrenarà en el pròxim Medusa Sunbeach Festival de Cullera.

També està previst incorporar de manera generalitzada el dispositiu a altres festivals de música i esdeveniments lúdics que se celebren en terres valencianes.

“Apostem per usar totes les eines al seu abast per a lluitar contra la xacra social de les agressions sexuals”, assenyalava Camarero, que lloava “la voluntat i l’obstinació de transferència del coneixement que es genera des de la ciència cap a la societat”.

L’ús del dispositiu de detecció s’oferirà a tota la jovenalla que assistisca als festivals i és “un pas més en la lluita contra la violència de sexual, una de les violències que més ens preocupa i ocupa durant els últims mesos”.

Protocol d’actuació contra les violències sexuals

Aquesta nova mesura se suma a les ja previstes en el ‘Protocol d’actuació contra les violències sexuals en espais d’oci de la Comunitat Valenciana’, adaptat per la Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials a les circumstàncies actuals “per a fer-lo més àgil, eficaç i senzill”.

Altres iniciatives incloses en la campanya global desenvolupada des de la Generalitat per a previndre els delictes sexuals és el telèfon d’atenció 900 22 00 22, posat en marxa el mes de març passat o els punts d’atenció ja en marxa en festivals i locals d’oci i la posada a la disposició dels ajuntaments dels Punts Violeta d’ajuda i atenció a les víctimes, presents en aquest moment en més de 80 municipis, i que la Generalitat ha oferit per primera vegada a tots els consistoris.

D’ací a poc, “veuran la llum tres nous Centres d’Atenció Integral 24 hores per a Víctimes d’Agressió Sexual a Alacant, Castelló de la Plana i València abans que acabe l’any per a reforçar la lluita contra aquests delictes i aconseguir una Comunitat lliure d’agressions, on els nostres joves gaudisquen de les seues festes sense perill”, va anunciar la vicepresidenta.

Més seguretat

Susana Camarero es va referir a la necessitat d’augmentar la seguretat i d’establir noves mesures de prevenció davant aquest problema específic que suposa l’increment alarmant“ de les agressions sexuals, robatoris, segrest i extorsions per submissió química.

Durant la demostració en laboratori, Camarero va presenciar com la detecció de drogues queda patent a partir d’un canvi cromàtic ràpid en el vial.

Després d’aquest dispositiu en forma de vial, la UPV i la UV ultimen un segon detector amb format de polsera d’altres substàncies com l’escopolamina, la droga caníbal, l’Smiles o la metamfetamina, que també serà dispensat en els esdeveniments d’oci valencians gràcies a les línies de col·laboració posades en marxa entre la Generalitat i les universitats valencianes.

Alarma social

La vicepresidenta recordava que entre el 35% i el 40% de les agressions sexuals “ateses de manera oficial” es produeixen sota submissió química, a les quals podria sumar-se “la sospita d’una xifra, encara més gran, que va més enllà dels registres oficials”.

Segons dades de l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses, en el 88% de les denúncies per agressió sexual es detecta la presència d’alguna substància, la més freqüent l’alcohol (61,7%), seguit dels fàrmacs (40,2%) i de les drogues il·lícites (27,1%).

Primera iniciativa empresarial interuniversitària

El nou vial de detecció de drogues és fruit de la primera empresa derivada o iniciativa empresarial interuniversitària constituïda per la UPV i la UV, denominada Celentis.

Aquesta empresa ha desenvolupat el projecte en l’Institut Interuniversitari d’Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM), centre d’investigació de referència mundial, situat en el campus universitari de Burjassot.

Etiquetas
stats