Macrooperació policial contra la corrupció en el PP de València
Operació contra la corrupció del PP de València en uns quants ajuntaments, la Generalitat i la Diputació de la província valenciana pel cas Imelsa. Segons ha pogut saber eldiario.es, hi ha hagut detencions i més escorcolls simultanis ordenats pel Jutjat d’Instrucció número 18, la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil. Fonts pròximes a la investigació confirmen que l’exalcalde de Xàtiva i expresident de la Diputació de València Alfonso Rus ha estat arrestat. A més, s’investiga Rita Barberá i altres dirigents del PP valencià.
Alfonso Rus ja ha estat el protagonista de diversos escàndols abans de perdre l’alcaldia i la presidència del PP de València. Va ser sorprés comptant bitllets d’una presumpta comissió. També va aconseguir que li tocaren cinc dècims de loteria simultàniament l’any 2011, que el van salvar de la ruïna. Quan va esclatar el cas Imelsa, Rus va dir que tot era un “complot” en contra seu. María José Alcón, exassessora de Rita Barberá, també ha estat detinguda.
Entre els arrestats també hi ha exconsellers de la desapareguda Caixa d’Estalvis del Mediterrani (CAM), segons les mateixes fonts.
Marcos Benavent, testimoni clau
La col·laboració de l’exgerent d’Imelsa i comissionista Marcos Benavent, que ha aportat documentació i informació a canvi d’una reducció de condemna, ha estat clau per a dur a terme l’operació.
En ple escàndol, Benavent va ser citat el maig del 2015 pel jutjat per a declarar com a imputat per les presumptes irregularitats en l’entitat que dirigia i, quan va eixir, en declaracions als mitjans de comunicació, va reconéixer que es va emportar “de tot” de la Diputació –encara que pensava tornar-ho, segons va dir– i va advertir que col·laboraria amb la justícia i que faria mal “a molta gent” explicant la veritat. “Eixirà merda a punta pala”, va expressar.
En aquesta mateixa compareixença pública va justificar que s’havia emportat diners de la corporació provincial perquè era un “ionqui dels diners”, va descriure la seua relació amb Rus de “confiança professional” i va afegir que no compartia “moltes coses” ni amb ell ni amb el PP o amb la manera de governar “a tots els nivells”.
Després d’aquestes declaracions als mitjans, Benavent ha hagut d’acudir diverses vegades a la Fiscalia Anticorrupció per col·laborar amb la investigació, en una causa que s’ha dividit en diferents peces i en què s’han estudiat contractes amb diferents empreses relacionats, entre altres, amb plans d’inversió de camps i gespa artificial, de piscines cobertes i camps de pàdel.
Arran de la diferent documentació i dels discos durs que Benavent ha anat lliurant davant del fiscal encarregat del cas, agents de la Unitat Central Operativa (UCO) han anat personant-se a les instal·lacions d’Imelsa per comprovar que les còpies informàtiques es corresponien realment amb els discos durs originals. Aquests mateixos agents es van personar al consistori valencià per requisar unes quantes capses de documentació corresponents a l’etapa d’Alcón com a regidora de Cultura.
Paral·lelament a aquest procediment, un jutjat diferent, el número 6 de València, manté oberta una causa contra Marcos Benavent després de la denúncia que hi va interposar la Diputació de València, quan estava presidida per Rus, per presumptes despeses injustificades i altres irregularitats.