Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Baldoví i Mazón pacten portar al Congrés una llei per a la reforma del finançament i una compensació temporal a la Comunitat Valenciana

Carlos Mazón y Joan Baldoví durante su encuentro en el Palau de la Generalitat Valenciana.

Laura Martínez

0

Compromís i la Generalitat Valenciana acosten posicions. El líder dels valencianistes, Joan Baldoví, que va afirmar que estaria disposat a “pactar amb el dimoni si és en benefici dels valencians”, de moment ho ha fet amb el president autonòmic, Carlos Mazón, del PP. El portaveu de la coalició i el també líder dels populars valencians acorden tramitar en les Corts Valencianes una iniciativa per la reforma del finançament autonòmic, que una vegada aprovada en la cambra, es portarà al Congrés.

Populars i valencianistes sumen 56 escons, majoria suficient perquè tire avant la proposta que van registrar els segons fa unes setmanes. La llei de Compromís estableix que el Govern impulsarà “de manera immediata” la reforma del sistema de finançament. Si no s’aprova en el termini de sis mesos, l’Estat es compromet a augmentar el nivell de recursos per a totes les comunitats autònomes, infrafinançades en conjunt.

També han acordat tramitar la Llei d’accessibilitat universal, un projecte que va quedar pendent d’aprovar la legislatura passada i que estava “àmpliament debatuda amb les entitats”, per la qual cosa Baldoví ha expressat el seu desig que s’aprove “sense grans problemes”.

Els dos partits, que un dia abans es qualificaven de pols oposats en les Corts Valencianes, es distancien pel que fa a la renovació d’òrgans estatutaris. Els valencianistes condicionen les negociacions al fet que el PP retire la seua bateria legislativa “regressiva”, cosa que el principal partit del Govern no pensa fer. Baldoví considera les lleis impulsades una “rebaixa d’estàndards democràtics” i recorda les retallades en educació, professorat i serveis socials.

El portaveu dels valencianistes ha fet balanç de la trobada com “una de seca i una de remullà”, mentre el president Mazón ha destacat un “acord entre antagònics”. Mazón ha assenyalat la necessitat d’impulsar el dret civil valencià, tant en les Corts Valencianes com en el Congrés dels Diputats. Igualment, li ha oferit desbloquejar els òrgans estatutaris “per a continuar promovent el nostre autogovern”.

En matèria hídrica, ha reiterat la invitació a Compromís per a sumar-se a la Mesa de l’Aigua de la Comunitat i ha agraït a Joan Baldoví la seua disposició a estudiar aquesta iniciativa “que aborda les necessitats hídriques del nostre territori des del rigor, el diàleg i el consens”, després de lliurar-li la proposta.

Etiquetas
stats