Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Oltra titla d’“abús legal i democràtic” que no els permeten formar grup valencià al Congrés

Pablo Iglesias, Ada Colau, Joan Baldoví i Mònica Oltra (a l’esquerra) i Antonio Montiel i Íñigo Errejón (a la dreta), en el tancament de la campanya de Compromís-Podemos. És el moment a València

Miguel Giménez

València —

Un “abús legal i democràtic”. D’aquesta manera qualifica la vicepresidenta del Consell i líder de Compromís, Mònica Oltra, la situació que s’ha produït al Congrés dels Diputats després que el PP, el PSOE i Ciutadans hagen descartat –de moment– la possibilitat que les ‘marees’, que van concórrer en coalició amb Podem a les eleccions del 20 de desembre, puguen tenir grup propi a la Cambra Baixa, malgrat haver aconseguit més de cinc diputats i superar el 15% dels vots en les circumscripcions electorals respectives.

Oltra, en un article publicat pel diari El País, assegura que aquesta situació és el “reflex de la reacció de l’establishment que, tot i que agonitza, es resisteix a canviar”. Així doncs, recorda que els “grans perdedors” del 20D (PP i PSOE, que han perdut 83 escons) “s’encaboten a no canviar i a culpabilitzar els altres dels seus propis mals”. I això, malgrat que els ciutadans “volen més democràcia, més diversitat, més pluralitat, més veus al parlament”.

La dirigent valencianista recorda que la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va diferenciar els resultats electorals de Podem i de les marees la mateixa nit del 20 de desembre, circumstància que recull la web del Ministeri de l’Interior, i que el rei Felip VI rebrà el portaveu de Compromís-Podemos, Joan Baldoví, com a representant d’una de les candidatures amb representació al Congrés.

La vicepresidenta valenciana, després d’explicar la Llei electoral, es refereix al Reglament del Congrés i al fet que es va modificar el 1982 per evitar que el PSOE no poguera formar més d’un grup parlamentari, situació “no comparable a l’actual”, perquè el PSOE i el PSC “eren el mateix”, mentre que En Comú Podem, Compromís-Podemos i En Marea són coalicions en què participen diferents partits en cada territori, “diferents entre si i entre els partits que les integren i que la llei considera diferents i no agregables”.

“Orgia de transfuguisme legalitzat”

A parer d’Oltra, als qui han de decidir “tant els fa la legalitat, la doctrina de la Junta Electoral central i les sentències del Tribunal Constitucional”, ja que “som davant d’una qüestió política i sempre ha estat així”. Pel que fa a aquest tema, la líder de Compromís es refereix a les “trafiques i barates” de ‘préstec’ de diputats, fet que qualifica com a “orgia de transfuguisme legalitzat”.

D’aquesta manera, recorda que el PSOE ha ‘prestat’ senadors a ERC i a Democràcia i Llibertat (antiga Convergència i Unió) perquè puguen formar grup a la Cambra Alta mentre “neguen” aquest dret a candidatures que “sí que compleixen la legalitat”. No obstant això, Oltra puntualitza que està d’acord amb la idea de més “diversitat i visibilitat” com a sinònim de “millor qualitat democràtica. Res a objectar”.

La vicepresidenta valenciana conclou irònicament i proposa al líder socialista, Pedro Sánchez, que, si el problema és de legalitat, “arreglem-ho per la via política”, i li demana que “cediu un diputat per a poder formar un grup En Comú Podem, Compromís-Podemos-És el moment i En Marea. Mireu quina solució tan fàcil”. Després, “seiem a parlar de les polítiques que necessita aquest país i, si hi ha acord, parlem del govern”.

Etiquetas
stats