Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Puig denuncia la “persecució” del Govern després de la suspensió de la sanitat universal valenciana

El president Puig i la consellera Carmen Montón mostren una targeta sanitària

eldiariocv / Agencias

Valencia / Madrid —

El Tribunal Constitucional ha admés a tràmit el recurs del Govern central contra la llei valenciana que permet l’accés universal a l’atenció sanitària a persones estrangeres en situació administrativa irregular, fet que suposa la suspensió automàtica de la normativa contra la qual s’ha recorregut.

Davant d’aquesta situació, el president de la Generalitat ha denunciat la “persecució” del Govern a la Comunitat, alhora que llançava un missatge de tranquil·litat a tots els ciutadans que viuen a la Comunitat Valenciana, ja que “han d’estar absolutament tranquils perquè rebran assistència sanitària”, pel fet que és una qüestió de “lleialtat” als ciutadans que “té a veure amb la dignitat i la mateixa essència del Govern valencià, que creu en la solidaritat i la igualtat”.

A més, ha qualificat d’“absolutament impresentable” el recurs del Govern, “forma part d’aquesta mena de persecució que s’ha dirigit a aquesta Comunitat d’una manera absolutament insòlita. No és la millor manera de recuperar un diàleg que és fonamental”, sinó “un pas endarrere”

Puig ha aclarit que la decisió del Constitucional no afectarà les persones que viuen a la Comunitat “perquè continuarem atenent-les”, ja que el sistema sanitari espanyol i valencià és un sistema que cal “preservar, desplegar i implementar”.

Suspensió automàtica

Segons la resolució del TC, l’admissió a tràmit comporta la “suspensió automàtica” de la norma, perquè en el recurs el Govern va invocar l’aplicació de l’article 161.2 de la Constitució, que estableix que l’executiu “podrà impugnar davant del Tribunal Constitucional les disposicions i les resolucions adoptades pels òrgans de les comunitats autònomes” i la impugnació “produirà la suspensió de la disposició o la resolució contra la qual es recorre, però el Tribunal, si és el cas, haurà de ratificar-la o alçar-la en un termini no superior a cinc mesos”.

El 23 d’octubre passat el Consell de Ministres va acordar sol·licitar al president del Govern la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat contra el Decret llei 3/2015 pel qual es regula l’accés universal a l’atenció sanitària a la Comunitat Valenciana, una de les mesures adoptades pel Consell presidit per Ximo Puig, atés que considerava que la norma podia incórrer en una “extralimitació competencial”.

El Govern argumentava que la norma valenciana “vulnera la competència estatal per a establir l’àmbit objectiu i subjectiu de la sanitat i incorre en extralimitació competencial perquè regula una matèria que correspon exclusivament a l’Estat”.

Al començament del mes d’octubre, el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques va enviar una comunicació oficial a la Generalitat Valenciana en què l’informava que s’havien plantejat unes “discrepàncies” determinades amb el decret llei que regula l’accés universal a l’atenció sanitària a persones immigrants a la Comunitat –que van convalidar les Corts el proppassat mes de setembre–, perquè considerava que vulnerava competències estatals.

Restringit el dret a la salut pública

Des de 2012, els immigrants en situació irregular tenien restringit el dret al sistema de salut públic en certs supòsits: urgències, els menors d’edat i les embarassades. Més tard, s’hi va incloure l’atenció per als casos de salut pública.

Algunes comunitats autònomes, com Navarra i País Basc, van regular en els seus territoris a fi de garantir l’accés d’aquestes persones a la sanitat pública i el Govern va respondre amb recursos d’inconstitucionalitat pel fet d’envair, pretesament, les competències de l’Estat. L’executiu ha tornat a recórrer a aquest argument per demanar al Constitucional que invalide la llei valenciana.

Etiquetas
stats