La sentència del Constitucional que anul·la la sanitat universal “és una insensatesa que genera por en la ciutadania”
El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat, Carmen Montón, s'han reunit aquest dimecres amb representants de diferents col·lectius en defensa de la salut universal. Sobre la taula, la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la el decret-llei aprovat pel Consell del Botànic poques setmanes després d'arribar a la Generalitat que universalitzava l'atenció mèdica als immigrants que residisquen a la Comunitat Valenciana, estiguen o no en situació irregular.
La presidenta d'Odusalud (Observatori pel Dret Universal a la Salut), María José Moya, ha mostrat la seua preocupació perquè amb la sentència del Constitucional, que ha qualificat de “insensatesa”, es torne a generar por entre la població i un “dany i un sofriment innecessari i gratuït entre els més vulnerables”, així com un problema de salut pública en posar en risc a milers de persones. Així, s'ha preguntat: “Què passa si un xiquet malalt de tuberculosi no té la documentació en regla i no pot acudir a un centre de salut per a ser atés?”.
Aquest col·lectiu, en el qual estan representades 89 entitats diferents, ha rebutjat la sentència perquè consideren que contravé el dret fonamental a la salut, arreplegat en la Declaració dels Drets Humans. Així mateix, creuen que la resolució contradiu la sentència provisional de març de 2016, en la qual es va dictar que “el dret a la salut i la conveniència d'evitar riscos per a la salut del conjunt de la societat no podia veure's desvirtuat per un eventual estalvi econòmic que no ha pogut ser concretat”.
Moya també ha lamentat que l'acte restringeix les competències de les comunitats autònomes, de les quals depèn la sanitat, i “reflecteix la falta d'independència del Tribunal Constitucional respecte al poder executiu”. D'igual manera, ha carregat durament contra el reial decret 12/2016, del que ha reclamat la seua derogació, i ha insistit que, en cap cas ha sigut avaluat i demostrat que aqueixa norma haja suposat un estalvi econòmic.
“Blindar” la sanitat pública universal
El cap del Consell ha insistit en el que ja va anunciar només conèixer-se l'anul·lació de la llei: “Qualsevol que entre en un centre de salut o hospital valencià va a ser atès, sense importar el seu origen”. Així, ha insistit que l'Advocacia de la Generalitat està estudiant com “blindar” la sanitat universal a través d'instruments jurídics o una ordre: “Respectem la sentència que anul·la el decret-llei, però la instrucció prèvia segueix vigent”.
Segons el parer del president, la resolució “no atén a l'interès general, no és justa i no és humana”, al mateix temps que assenyalava que la sanitat universal “no és caritat, és un acte de justícia que ens dóna dignitat com a societat”. “Atendre a 23.000 persones (que són les que s'han beneficiat de la norma) no crec que supose un cost que no puguem assumir”, ha dit.
Puig ha lamentat que hi haja forces “instal·lades en el rancor” que intenten “limitar la igualtat i retallar els drets dels ciutadans sobre la base d'interessos partidistes”, així com ha advertit que aquest tipus de polítiques i discursos són el “brou de cultiu” de la xenofòbia.
Missatge de tranquil·litat
Tant el president com la consellera de Sanitat han reiterat el missatge de tranquil·litat a la població. “Estem davant un dret fonamental per al nostre Govern, perquè no hi ha ciutadans de primera i ciutadans de segona, hi ha persones”, ha explicat Montón, qui ha insistit que la sanitat universal a la Comunitat Valenciana segueix vigent gràcies a la instrucció de la conselleria.
La titular de Sanitat segueix reivindicant la derogació del reial decret 16/2012, que provoca “exclusió, discriminació i desigualtat”.