Es tornen a construir residències públiques a València al cap de vint anys
La província de València disposarà de més de 150 places públiques noves en residències i centres de dia per a malalts mentals abans que acabe la legislatura. Concretament, es construiran tres infraestructures amb aquestes característiques a les localitats de Sueca, Paterna i Carcaixent, a què caldrà afegir un centre d’acollida de menors a Llíria, amb una capacitat de 60 places, que descongestionarà el de Montolivet.
D’aquesta manera ho han anunciat les vicepresidentes de la Generalitat, Mónica Oltra, i de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, que ha anunciat una inversió de 5,6 milions d’euros per part de la institució provincial en l’exercici actual per a construir aquestes quatre instal·lacions.
Concretament, es destinaran 900.000 euros a l’adequació de l’antiga presó de Llíria com a centre de recepció de menors; 2,3 milions a la tercera fase de la residència de Sueca, en què s’habilitaran 40 places residencials i 20 en el centre de dia, per a crear un espai diferenciat per als malalts mentals; 1,6 milions per a construir dos mòduls per a 24 interns a Paterna; i 800.000 euros per a posar en marxa un centre de dia (20 places) i un centre de rehabilitació i integració social, CRIS (60 places).
Oltra també ha cridat l’atenció sobre la necessitat de remodelar l’antic Hospital Psiquiàtric de Bétera, una instal·lació que la vicepresidenta visitarà d’ací a uns quants dies amb el president de la Diputació, Jorge Rodríguez, per conéixer de primera mà les condicions d’aquesta infraestructura. Així mateix, la també consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha destacat que amb aquesta iniciativa a tres bandes –els ajuntaments hi posen els terrenys, la Diputació se n’encarrega de la construcció i la Generalitat de l’equipament, de la posada en marxa i del manteniment de les instal·lacions– es tornaran a construir places públiques residencials al cap de vint anys: “L’última residència pública es va inaugurar el 1997 i, des de llavors, res més, per la falta de voluntat política dels anteriors gestors públics”.
Col·laboració a València i Castelló, incomunicació amb Alacant
Tant Oltra com Amigó han destacat la col·laboració i la bona sintonia entre totes dues administracions. “En el pressupost del 2017 hem destinat nou milions a polítiques d’igualtat (la partida destinada a la construcció de residències, 2,7 milions d’euros per a col·laborar amb ajuntaments menors de 10.000 habitants en matèria de serveis socials bàsics i 400.000 euros per a combatre la pobresa energètica) i set milions més en infraestructures educatives, i també l’aportació provincial al fons de finançament municipal”, ha apuntat la vicepresidenta provincial, que ha ressaltat la “plena sintonia amb l’Acord del Botànic”.
Oltra també ha destacat la “disposició total” del president de la Diputació de Castelló, el popular Javier Moliner, a col·laborar amb la Generalitat en aquesta matèria després de la reunió mantinguda entre tots dos aquesta mateixa setmana. La situació és ben distinta pel que fa a la Diputació d’Alacant i el seu president, el també popular César Sánchez, amb qui la vicepresidenta valenciana espera reunir-se des de fa més d’un any. “Li remetré una carta per posar-me a la seua disposició quan ell vulga i estiga a València”, ha dit Oltra, que manté: “Excepte els divendres al matí, canviaré la meua agenda per rebre algú tan important com el president de la Diputació d’Alacant quan ell vulga, a qualsevol hora del dia o de la nit”.